Bijna 60% van Nederlanders heeft vitamine-D-tekort in de winter

21 april 2015

Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt dat bijna 60% van de Nederlanders bij wie bloedonderzoek is gedaan, in de winter een vitamine-D-tekort heeft.

 

Vandaag is het artikel Hoge prevalentie van vitamine D-deficiŽntie in Zuidwest-Nederland in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde gepubliceerd.

Er is onderzoek gedaan bij 2.503 Nederlanders van 2-100 jaar (aselecte steekproef onder personen bij wie bloedonderzoek is gedaan, gemiddelde leeftijd 57 jaar) in Den Haag (stad), Zeeland (platteland) en West-Brabant (verstedelijkt platteland).

In de winterperiode heeft 58,8% van de deelnemers een vitamine-D-deficiŽntie (vitamine-D-gehalte < 50 nmol/l) en 29,9% zelfs een ernstige vitamine-D-deficiŽntie (< 30 nmol/l).

Ook in de zomerperiode is onderzoek gedaan bij een kleinere groep (1.910 personen van 2-100 jaar, gemiddelde leeftijd 57 jaar). In deze periode daalde het percentage personen met een vitamine-D-deficiŽntie, maar was nog altijd 35,4% (en 11,6% een ernstige deficiŽntie). Van de vrouwen boven de 70 jaar had zelfs 55,1% in de zomer nog een vitamine-D-deficiŽntie (en 25,4% een ernstige deficiŽntie).

In Nederland komt een vitamine-D-deficiŽntie veel voor (ook bij relatief jonge mensen) en meer in de stad dan op het platteland.

Veel mensen komen te weinig buiten om voldoende natuurlijke aanmaak te hebben van vitamine D in de huid door zonlicht en hogere vitamine-D-voorraden op te bouwen in de zomer. Daarnaast is in de wintermaanden, de zon in ons land te zwak om voldoende vitamine-D-aanmaak in de huid mogelijk te maken.

 

Lees meer over vitamine D in het e-book Alles over Vitamine D.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.