Suggestie van de maand

 

Suggestie van de maand

 

Wij proberen onze site zo goed mogelijk aan te passen aan de wensen van onze klanten / abonnees.

Om deze reden vragen wij u uw reacties, opmerkingen en aanvullingen aan ons toe te sturen. Ook kunt u aangeven aan welke toekomstige onderwerpen VoedingOnline aandacht zou moeten besteden.

U kunt uw suggesties insturen en meedingen naar de maandprijs.

Per maand wordt uit de ingestuurde suggesties, een suggestie van de maand geselecteerd. De inzender van deze maandsuggestie wint daarmee een gratis volledig individueel jaarabonnement VoedingOnline.

 

De winnaar van de suggestie van deze maand is:

Suggestie van de maand


Suggestie van de maand: Oktober 2017
Datum: 31-10-2017
Onderwerp: Jodium en dermatitis herpetiformis
Auteur: Brigitte Claessens
Bericht:

De suggestie van de maand oktober 2017 is gewonnen door Brigitte Claessens, diŽtist in het Voedingsadviesburo Venray.

Van Brigitte Claessens kregen wij de vraag of een jodiumbeperkt dieet zinvol is bij dermatitis herpetiformis.

Naar aanleiding van de vraag van Brigitte is gekeken naar de informatie die beschikbaar is over dit onderwerp.

In het verleden werden regelmatig jodiumbeperkingen geadviseerd. Er is echtere weinig onderzoek gedaan naar de effectiviteit hiervan.

Nu wordt alleen voor een kleine groep van de patiŽnten met dermatitis herpetiformis een beperking van jodiumrijke producten geadviseerd omdat hun klachten verergeren bij een hogere jodiuminname. Het is dan wel belangrijk de jodiumstatus te monitoren omdat jodium een essentiŽle voedingsstof is. Naast jodium kan bijvoorbeeld ook zonblootstelling en roken de klachten verergeren.

Ook het gebruik van jodiumtabletten (bij een kernongeval) wordt niet geadviseerd voor patiŽnten met dermatitis herpetiformis omdat bij deze patiŽntengroep de klachten kunnen verergeren door deze zeer hoge jodiumhoeveelheid.

Tot op heden is er weinig onderzoek gedaan naar de hoeveelheid jodium die deze patiŽnten wel kunnen verdragen en hoe dit precies werkt.

Het zou goed zijn als dit onderwerp verder wordt uitgezocht. Brigitte suggereerde al dat dit mogelijk een mooie uitdaging is voor een student. Wellicht dat iemand deze handschoen oppakt.

Brigitte danken wij voor het stellen van deze vraag en kennen haar deze maand de maandprijs toe (een gratis jaarabonnement VoedingOnline).

 

  • Zelf een suggestie plaatsen

    Stuur ons uw suggestie ter verbetering van de internetsite / e-zine VoedingOnline en maak kans op een gratis jaarabonnement op VoedingOnline.
  • Archief

    Hierin treft u een overzicht aan met suggesties die in het verleden, suggestie van de maand waren.

 

 


Terug