Suggestie van de maand

 

Wij proberen onze site zo goed mogelijk aan te passen aan de wensen van onze klanten / abonnees.

Om deze reden vragen wij u uw reacties, opmerkingen en aanvullingen aan ons toe te sturen. Ook kunt u aangeven aan welke toekomstige onderwerpen VoedingOnline aandacht zou moeten besteden.

U kunt uw suggesties insturen en meedingen naar de maandprijs.

Per maand wordt uit de ingestuurde suggesties, een suggestie van de maand geselecteerd. De inzender van deze maandsuggestie wint daarmee een gratis volledig individueel jaarabonnement VoedingOnline.

 

De winnaar van de suggestie van deze maand is:

Suggestie van de maand


Suggestie van de maand: September 2011
Datum: 30-09-2011
Onderwerp: Drinkvoeding voor ouderen met extra vitamine D
Auteur: Sonja van Ettinger, diëtist bij Ipse de Bruggen in Zwammerdam
Bericht:

De suggestie van de maand (een gratis jaarabonnement VoedingOnline) is gewonnen door Sonja van Ettinger.

Sonja vroeg zich af of zij de extra vitamine-D-suppletie aan oudere bewoners moet stop zetten als zij een speciale drinkvoeding voor ouderen met een hoog vitamine-D-gehalte gaan gebruiken.

Op dit moment zijn er speciale aanvullende drinkvoedingen voor ouderen op de markt (Ensure Plus Advance van Abbott en Resource SeniorActiv van Nestlé) met een verhoogd vitamine-D-gehalte. Per 2 flesjes bevatten deze drinkvoedingen 25 μg vitamine D.

Als oudere bewoners al 20 μg vitamine D/dag als suppletie ontvangen, dan krijgen zij (met de speciale aanvullende drinkvoeding voor ouderen erbij) totaal per dag 45 μg vitamine D extra binnen. De voeding bevat over het algemeen niet meer dan 2,5 μg vitamine D en deze bewoners komen vaak niet of weinig buiten waardoor geen of weinig vitamine D in de huid wordt aangemaakt.

Uit onderzoek blijkt dat suppletie met 20 μg vitamine D per dag voor ouderen die de hele dag binnen zitten, vaak onvoldoende is om de vitamine-D-status te verhogen. Veelal zijn bij deze ouderen hoeveelheden van 50-125 μg/dag nodig. De combinatie van vitamine-D-suppletie en drinkvoeding met extra vitamine D levert daarom voor deze groep over het algemeen geen probleem op (zie uitzonderingen in het e-book Alles over Vitamine D) en geeft juist een beter effect omdat de vitamine-D-status van zieke ouderen vaak sterk verlaagd is.

 

  • Zelf een suggestie plaatsen

    Stuur ons uw suggestie ter verbetering van de internetsite / e-zine VoedingOnline en maak kans op een gratis jaarabonnement op VoedingOnline.
  • Archief

    Hierin treft u een overzicht aan met suggesties die in het verleden, suggestie van de maand waren.

 

 


Terug