De boodschap van hormonen. Het lichaam luistert, wij ook?

17 april 2024

Op vrijdag 19 april wordt Prof.dr. Erica van den Akker benoemd tot hoogleraar Kinderendocrinologie bij het Erasmus MC in Rotterdam.

 

Kinderobesitas is een groeiend probleem. Uit de meest recente CBS-cijfers blijkt dat 12% van de Nederlandse kinderen te zwaar is en 4% obesitas heeft. In het Centrum Gezond Gewicht (CGG) van het Erasmus MC ziet Van den Akker het topje van de ijsberg. 'Bij ons komen alleen de ernstig zieke kinderen, maar ook wij zien sinds de opening van de obesitaspolikliniek in 2014 een toename van 400 %. En de meeste kinderen met obesitas worden volwassenen met obesitas.'

Als een kind eenmaal obees is, dan raakt de hormoonhuishouding in de war. 'Daardoor wordt het lichaam ziek en gaat het in de vetopslag stand staan. Daar is moeilijk weer vanaf te komen', legt Van den Akker uit. 'Alleen als je er heel vroeg bij bent, kun je de ziekte voorkomen.'

Op vrijdag 19 april zal Erica van den Akker tijdens haar oratie met de titel 'De boodschap van hormonen. Het lichaam luistert, wij ook?' niet alleen stilstaan bij de mondiale gezondheidscrisis van de 21e eeuw, maar ook bij de ontwikkelingen in haar vakgebied. Bij de onderzoeksresultaten, de verandering in denken en de vernieuwingen. Het Erasmus MC Kinderendocrinologie doet veel onderzoek naar de hormonale verstoringen en medicatie voor obesitaspatiŽnten.

Volg de oratie van Erica van den Akker op vrijdag 19 april om 16.00 uur via deze link.

Bron: Erasmus MC

 

 

Meer weten over de risicofactoren voor obesitas, de effecten van obesitas en de voedings- en leefstijladviezen in de preventie en behandeling van obesitas, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.