Lydia Afman benoemd tot leerstoelhouder Nutrition, Metabolism and Genomics

15 april 2024

De raad van bestuur van Wageningen University & Research heeft Lydia Afman benoemd tot professor en leerstoelhouder van de leerstoelgroep Nutrition, Metabolism and Genomics binnen de afdeling Humane Voeding en Gezondheid.

 

In haar rol wil Prof.dr.ir. Lydia Afman het begrip vergroten over hoe voedingsstoffen de menselijke gezondheid en het metabolisme op moleculair niveau beÔnvloeden.

Voorafgaand aan haar nieuwe rol was Lydia Afman universitair hoofddocent bij de afdeling Humane Voeding en Gezondheid aan Wageningen University & Research (WUR). Na het behalen van haar MSc-diploma Humane Voeding in Wageningen, promoveerde ze aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op het onderliggende mechanisme van de relatie tussen foliumzuur en neuralebuisdefecten.

Sinds haar start als postdoc bij Wageningen University & Research is Afman een van de pioniers geworden in het opkomende gebied van nutrigenomics. Specifiek in de toepassing van nutrigenomics in voedingsinterventiestudies in de mens. Haar complexe en grootschalige voedingsinterventiestudies waarbij mensen uitgebreid gekarakteriseerd werden en waarin de stofwisseling en ontstekingsprocessen in proefpersonen gedetailleerd op moleculair niveau in kaart werden gebracht, leidden tot cruciale nieuwe inzichten.

Ze combineerde die studie met 'omics'-technieken en sensorgegevens en bestudeerde zo hoe voeding de metabole gezondheidseffecten beÔnvloedt. Deze onderzoeken brachten ook een verrassend grote variatie aan het licht in de reacties op veranderingen in het voedingspatroon. De afgelopen jaren concentreerde haar onderzoek zich daarom op precisievoeding om het potentiŽle mechanisme achter de variatie in reactie op voeding te ontrafelen en om het meest optimale gepersonaliseerde dieet te ontwikkelen. Dit om de gezondheid te verbeteren en de ontwikkeling van ziekten te voorkomen.

Bron: WUR

 

 

Meer informatie over nutrigenetica en de invloed van genen op de voedingsbehoefte en het voedingsadvies, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.