ICF-diŽtetiek 2023 en CH-diŽtetiek 2023

10 april 2024

Voor de eenduidige registratie van de diŽtistische diagnose, behandeling en evaluatie heeft de NVD onlangs de ICF-diŽtetiek en een update van de CH-diŽtetiek uitgebracht.

 

De NVD (Nederlandse Vereniging van DiŽtisten) heeft belangrijke stappen gezet in het helder en eenduidig registreren van het diŽtistisch zorgproces (DZP).

Hiervoor zijn recent onder andere de volgende documenten van de NVD verschenen.

 

NVD-richtlijn DiŽtistische dossiervoering 2023

Sinds 1985 werken diŽtisten in Nederland volgens de stappen van het methodisch handelen vanuit de leidraad 'het Probleem geOriŽnteerd Registreren' (POR). Deze POR was voor het laatst in 1998 herzien. De NVD heeft nu de NVD-richtlijn DiŽtistische dossiervoering 2023 ontwikkeld, die de POR vervangt.

 

ICF-diŽtetiek 2023

ICF staat voor International Classification of Functioning, Disability and Health. Voor de diŽtetiek is een afgeleide versie van de ICF ontwikkeld, te weten de ICF-diŽtetiek 2023.

De codes en de bijbehorende terminologie uit de ICF-diŽtetiek zijn belangrijk bij het vastleggen van de diŽtistische diagnose, behandeling en evaluatie.

De ICF-diŽtetiek vervangt de CMT-diŽtetiek 2013. CMT-diŽtetiek staat voor Classificatie Medische Termen diŽtetiek. De CMT-diŽtetiek is nu nog in gebruik voor de codering van verwijsdiagnoses maar wordt niet meer onderhouden.

 

CH-diŽtetiek 2023

CH-diŽtetiek staat voor Classificatie Hulpmiddelen voor de diŽtetiek. CH-diŽtetiek 2023 vervangt de CH-diŽtetiek 2017. De CH-diŽtetiek bevat hulpmiddelen die de cliŽnt zelf gebruikt en hulpmiddelen die de diŽtist gebruikt in het kader van het diŽtistisch zorgproces (DZP).

Deze nieuwe documenten en meer informatie zijn te vinden op de site van de NVD.

Bron: NVD

 

 

In het e-book Labbepalingen Voedingsstatusdiagnostiek stonden bij de verschillende labbepalingen, de codes van de CMT-diŽtetiek 2013 vermeld. Deze zijn nu vervangen door de codes van ICF-diŽtetiek 2023, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.