Buitenspeelalarm van Jantje Beton

9 april 2024

Alle onderzoeken van de afgelopen jaren laten dezelfde trend zien: kinderen spelen alsmaar minder buiten. Buitenspelen is belangrijk voor de fysieke en geestelijke ontwikkeling van kinderen.

 

Klimmen en klauteren, fietsen of stoepranden: kinderen spelen steeds minder buiten. Dat blijkt opnieuw uit het Onderzoek buitenspelen 2024; een onderzoek onder ouders en kinderen in opdracht van Jantje Beton, uitgevoerd door onderzoeksbureau Verian in de periode 4 t/m 11 maart 2024. De kinderbelangenorganisatie slaat alarm over het afnemende aantal buitenspeeluren van kinderen.

In de onderzoeken, waarbij kinderen en hun ouders gezamenlijk vragenlijsten invullen, is die dalende trend al langer te zien. De kinderen tussen 6 en 12 jaar gaven in samenspraak met hun ouders aan iets meer dan 7 uur per week buiten te spelen. In het onderzoek van 2022 was dat nog 9,5 uur per week.

Veruit de meest genoemde reden om niet naar buiten te gaan is 'slecht weer' (62%), gevolgd door 'liever digitaal' (39%) en 'te weinige andere kinderen' (38%). Jantje Beton, dat zich inspant voor meer buitenspeelmogelijkheden, ziet ook een gebrek aan speelruimte.

416.000 kinderen spelen nooit of bijna nooit buiten zonder toezicht van een volwassene, concluderen de onderzoekers op basis van het onderzoek onder ruim duizend ouder-en-kind-duo's (die waren 260.000 kinderen in 2022).

Eerder (in februari 2024) heeft Generation R samen met Jantje Beton de Leaflet Buitenspelen = GEZOND ontwikkeld.

Bronnen: Jantje Beton / NOS

 

 

Bewegen, buiten spelen en zonblootstelling zijn belangrijk voor de geestelijke en fysieke gezondheid van kinderen en in de preventie van overgewicht, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.