Duitsland gaat naar 1 ei per week

12 maart 2024

Bekijk dit advies en de andere adviezen in de DGE-Ernährungskreis. In hoeverre leiden de nieuwe Duitse aanbevelingen tot tekorten aan voedingsstoffen?

 

Vorige week zijn de nieuwe Duitse voedingsaanbevelingen verschenen.

De DGE (Deutsche Gesellschaft für Ernährung) stelde het nieuwe advies op met behulp van een wiskundig optimalisatiemodel. Behalve gezondheid zijn ook duurzaamheid, milieu-impact en dagelijkse voedingsgewoonten in Duitsland in het advies verwerkt.

Volgens de DGE-Ernährungskreis moet meer dan 75% van de Duitse maaltijden uit plantaardige producten bestaan en minder dan 25% uit dierlijke producten.

De nieuwe Duitse richtlijn adviseert om op de volgende wijze de hoeveelheid dierlijke producten te beperken: 2 porties zuivel per dag (1 portie zuivel bestaat uit 250 g melk, 30 g kaas of 150 g yoghurt), 1-2 porties vlees per week (totaal 120-240 g), 2 porties vleeswaren/worst per week (totaal 60 g), 1-2 porties vis per week (totaal 120-240 g) en 1 ei per week (60 g).

Vooral de verlaging van de hoeveelheid eieren valt op. Volgens cijfers uit Nieuwe Oogst worden in Duitsland per hoofd van de bevolking juist meer eieren geconsumeerd (omgerekend 4,5 ei per week). Eieren leveren belangrijke voedingsstoffen zoals eiwit, vetzuren, vitamines, mineralen en choline. Daarnaast zijn eieren juist duurzaam, zoals blijkt uit een publicatie van Pamela Mason (2023).

In Nederland gaat het Voedingscentrum er van uit dat 2-3 eieren per week in een gezonde voeding passen. Vegetariërs kunnen 3-4 eieren per week eten, aldus het Voedingscentrum.

Bron: DGE

 

 

Eerdere publicaties (zoals de publicatie van de FAO) waarschuwen voor mogelijke voedingstekorten als dierlijke producten te veel worden beperkt.

 

Lees meer over het belang van eieren en andere dierlijke producten voor bepaalde leeftijdsgroepen (zoals vrouwen in de overgang), zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

12 maart 2024 10:25 Leo
 Adviezen in de DGE-Ernährungskreis
Het lijkt mij op de eerste plaats nuttig om diepgaander in te gaan op het optimalisatiemodel van de DGE en de inzichten die hieruit voort komen.

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.