Gevolgen coronapandemie voor gezondheid en welzijn

20 februari 2024

Bekijk de gevolgen van de coronapandemie voor de gezondheid en het welzijn van de Nederlandse bevolking.

 

Voor de 3e keer is de wetenschappelijke literatuur naar de gezondheidseffecten van de coronapandemie verzameld door het Nivel en het RIVM. In deze literatuurstudie hebben de onderzoekers de nadruk gelegd op 4 gevolgen van de pandemie die de vorige keer opvielen.

De resultaten bevestigen de inzichten uit de vorige rondes. De onderzoeken gaan vooral over (de 1e helft van) 2021. Er is weinig informatie gevonden over 2022, waardoor er nog weinig bekend is over de langetermijneffecten van de pandemie.

 

Long COVID

Zo bevestigt het onderzoek dat een groep mensen na een coronabesmetting lange tijd klachten houdt, waardoor zij niet of niet helemaal kan werken. Deze klachten kunnen lang blijven bestaan, tot twee jaar na een besmetting. Het aantal mensen met klachten wordt wel met de jaren minder.

 

Afname mentale gezondheid van de jeugd

Verder is duidelijk dat de mentale gezondheid van de jeugd ook na het 1e jaar van de pandemie is afgenomen, vergeleken met de periode voor de pandemie. Depressieve klachten en angstklachten kwamen vaker voor. Dat was vooral te zien tijdens lockdowns. Hoewel de klachten tijdens versoepelingen van de maatregelen verminderden, herstelde de mentale gezondheid van de jongeren niet helemaal. Het is niet bekend hoe dit zich op langere termijn ontwikkelt.

 

Negatief effect op sociaal functioneren

De pandemie had meestal een negatief effect op het sociale functioneren van mensen. Ze namen minder vaak deel aan sociale activiteiten en voelden zich sociaal geļsoleerd. Ook was de ervaren kwaliteit van sociale contacten lager, bijvoorbeeld omdat ze online waren.

 

Uitgestelde zorg

Tot slot had uitgestelde zorg een negatief effect. Hierdoor was de gezondheid van bijvoorbeeld mensen met een hartinfarct na behandeling meer afgenomen dan gebruikelijk. Ook hadden ze meer complicaties. Patiėnten met kanker hadden meer uitzaaiingen door latere diagnoses en behandelingen. Ook hadden mensen door uitgestelde operaties een lagere kwaliteit van leven dan voor de pandemie.

Het literatuuronderzoek bevestigt opnieuw dat bepaalde groepen harder zijn geraakt door de coronapandemie. Dit geldt in het bijzonder voor jongeren, mensen met een lager inkomen en mensen met bestaande gezondheidsproblemen. Kennis over deze effecten en kwetsbare groepen is voor beleidsmakers essentieel om de juiste zorg en ondersteuning te organiseren bij een eventuele nieuwe pandemie, maar is ook los van de pandemie relevant voor de gezondheidsbevorderingstaak.

Bronnen: RIVM / Nivel

 

 

Meer informatie over de gevolgen van de coronapandemie en de preventieve voedings- en leefstijladviezen, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.