Naast farmacogenetica, ook meer plaats voor nutrigenetica?

16 november 2023

Farmacogenetica is geen theorie meer en krijgt echt een plek in de patiŽntenzorg, aldus hoogleraar Jesse Swen. Hoe staat het met de nutrigenetica?

 

Morgen spreekt hoogleraar Prof.dr. J.J. Swen van het LUMC zijn oratie Op zoek naar FarmacoPerfectie uit.

Gaan patiŽnten zich beter voelen door medicijnen of juist zieker? Dat kunnen we volgens Jesse Swen steeds beter voorspellen op basis van iemands DNA-profiel. Het is elke dag weer fascinerend om te zien dat 1 basenpaar in het DNA een enorm effect kan hebben op de behandeling met geneesmiddelen en de uitkomst daarvan.

Uit eerder onderzoek van het LUMC blijkt dat patiŽnten bij wie de dosering van een set van 39 geneesmiddelen wordt afgestemd op hun DNA een aanzienlijk lager risico hebben op ernstige bijwerkingen. Dit komt omdat de ene patiŽnt een medicijn met een andere snelheid verwerkt dan de ander, en daarom een andere dosis nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken. Een persoonlijke aanpak is dus gewenst. In deze studie is een DNA-medicatiepas gebruikt die het DNA-profiel van een patiŽnt koppelt aan medicijnen waarvan de verwerking wordt beÔnvloed door het DNA. Door het scannen van deze pas weten artsen en apothekers wat de optimale dosis is voor de patiŽnt.

Bron: LUMC

 

 

Doordat farmacogenetica steeds meer wordt gebruikt, staat de weg ook open voor nutrigenetica en gepersonaliseerde voedingsadviezen. Voor meer informatie, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.