Rookvrije zwangerschap

25 oktober 2023

Meer begeleiding voor vrouwen én partners die roken en een kind verwachten is belangrijk voor een kansrijke start van het kind. Ook voedingsadviezen zijn van belang.

 

Roken en meeroken heeft invloed op het ontwikkelende kind. Door roken in de zwangerschap is het risico op een miskraam, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, aangeboren afwijkingen, vroeggeboorte, lager geboortegewicht, foetale en neonatale sterfte hoger en is de hoofdomtrek van het kind kleiner.

Ook na de geboorte werken de effecten van het roken tijdens de zwangerschap nog door. Zo is het risico op wiegendood en ADHD bij het kind groter, de longen ontwikkelen zich minder goed, het kind is gevoeliger voor verslaving en de puberteit is vertraagd.

Bij voorkeur stopt de vrouw en partner met roken zodra gestopt wordt met de pil. Ook als de vrouw zwanger is, is het nog steeds zinvol om te stoppen met roken.

2/3 van de rokende vrouwen doet een stoppoging in de zwangerschap en slechts 10% krijgt hierbij hulp. 1/3 van de rokende vrouwen heeft depressieve klachten. Met hulp van een coach blijkt het makkelijker om te stoppen met roken.

Ook blijkt dat door roken het cortisolgehalte wordt verhoogd en het stressniveau stijgt. Uit onderzoek blijkt dat door te stoppen met roken het stressniveau afneemt, angst- en depressieklachten afnemen, het mentale welzijn verbetert en het zelfvertrouwen een boost krijgt.

Het Trimbos instituut heeft materialen ontwikkeld voor een rookvrije start voor (aanstaande) ouders voor (aanstaande) ouders en voor hulpverleners.

Bekijk de volgende materialen:

 

 

Roken heeft ook invloed op de voedingsstatus van de (aanstaande) moeder en het kind. Zo leidt roken tot een lagere status van thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2), foliumzuur, vitamine B12, biotine (vitamine B8), vitamine C, vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine K, calcium, magnesium en zink door enerzijds een verhoogde behoefte en/of een lagere inname.

Bekijk de invloed van roken op de vitamine- en mineralenstatus in 'Rokers' in de DoelgroepenIndex (alleen toegankelijk voor abonnees).

Door het stoppen met roken wordt het risico op gewichtstoename verhoogt. Ook hiervoor is aandacht nodig.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.