Meer vitamine D suppletie nodig voor een gezonde vitamine-D-status

13 oktober 2023

Uit een meta-analyse van Europese onderzoeken blijkt dat meer vitamine-D-suppletie nodig is dan de Nederlandse Gezondheidsraad momenteel adviseert om een gezonde vitamine-D-status te bereiken.

 

De EFSA heeft in 2016 een advies uitgebracht waarin alle personen vanaf 1 jaar 15 µg vitamine D/dag krijgen geadviseerd om een vitamine-D-status van > 50 nmol/l te halen.

Uit een meta-analyse van 49 Europese klinische onderzoeken blijkt nu dat meer vitamine D, namelijk suppletie met 25 µg vitamine D/dag nodig is om bij 95% van de bevolking een vitamine-D-status van > 50 nmol/l te halen.

Verder vonden de onderzoekers dat iedere 2,5 µg vitamine D extra leidt tot een verhoging van 1,77 nmol/l van de vitamine-D-status.

De Nederlandse Gezondheidsraad gaat nog steeds uit van een lagere vitamine-D-status, namelijk van > 30 nmol/l en heeft hierop de vitamine-D-suppletie adviezen in Nederland (2012) gebaseerd.

De meta-analyse is gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients en geeft volgens de onderzoekers handvaten om de huidige Europese vitamine-D-suppletie aanbevelingen te herzien.

 

 

Meer informatie over de optimale vitamine-D-status, de risicogroepen voor een lage vitamine-D-status en de vitamine-D-suppletie adviezen, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.