Natriumbeperkt dieet vermindert bijwerking VEGF-remmers

2 december 2022

Een natriumbeperkt dieet kan voorkomen dat patiŽnten een te hoge bloeddruk krijgen van VEGF-remmers (bepaalde antikankermiddelen). Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

 

VEGF-remmers

VEGF-remmers of angiogeneseremmers remmen de vorming van nieuwe bloedvaten in en naar de tumor af. Deze krijgt hierdoor weinig of geen bloed, waardoor de tumor niet of trager groeit en uitzaait. De middelen worden onder andere gebruikt bij niercelkanker, leverkanker en schildklierkanker en worden jaarlijks aan duizenden mensen voorgeschreven.

 

Voorkomen hoge bloeddruk

Een veel voorkomende bijwerking van VEGF-remmers is echter een hoge bloeddruk, die vervolgens schade kan veroorzaken aan hart en vaten. Soms is die bloeddruk zo hoog dat de antikankermedicatie (tijdelijk) moet worden gestaakt. Uit de Rotterdamse studie blijkt nu dat die hoge bloeddruk kan worden voorkomen met een natriumbeperkt dieet (maximaal 1.600 mg natrium ofwel 4 g zout). Hierdoor is geen of minder gebruik van bloeddrukmedicatie nodig en kan de antikankerbehandeling veilig worden doorgezet.

 

Belasting natriumbeperkt dieet

'PatiŽnten die VEGF-remmers gebruiken, genezen niet meer. De behandeling kan soms wel voor een langere periode worden gegeven. Je kunt dan afwegen of het reŽel is om deze patiŽntengroep te vragen om een natriumbeperkt dieet te volgen. Maar wij zagen juist dat deze groep patiŽnten zeer gemotiveerd is. Ze willen graag regie houden en vinden het prettig zelf iets kunnen doen om minder medicatie te hoeven slikken', aldus de onderzoekers.

Het onderzoek is gepubliceerd in de British Journal of Cancer.

Bron: Erasmus MC

 

 

Meer informatie over een natriumbeperkt dieet, zie:

 

Meer informatie over de interacties tussen geneesmiddelen en voeding, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.