Gezondheidsraad ziet meerwaarde van Nutri-Score

29 november 2022

Het voedselkeuzelogo Nutri-Score kan een waardevolle aanvulling zijn op bestaande voedingsvoorlichting. Het logo heeft wel tekortkomingen die volgens de Gezondheidsraad voortvarend aangepakt moeten worden.

 

Nutri-Score

Nutri-Score is een logo op de verpakking van voedingsmiddelen dat op basis van de samenstelling ervan een score geeft: van donkergroene A tot rode E. De score is gebaseerd op enerzijds de hoeveelheid energie, zout, suiker en verzadigd vet en anderzijds het gehalte eiwit, voedingsvezel, groente, fruit en peulvruchten. Het doel is dat consumenten producten kunnen vergelijken en hiermee een gezonde keuze kunnen maken. Het logo dat nu al in de winkels te vinden is (vanwege een proef met het logo en via producten uit het buitenland) klopt te vaak niet met de voedingsaanbevelingen zoals de Schijf van Vijf. Daarom is de manier waarop de Nutri-Score wordt berekend herzien. Het advies van de Gezondheidsraad gaat over de herziene berekening die nog niet is ingevoerd.

 

Evaluatie algoritme Nutri-Score

De Gezondheidsraad stelt vast dat de Nutri-Score vooral beter zichtbaar maakt welke producten een ongezondere samenstelling hebben: die krijgen een gele, oranje of rode score (C, D of E). Bij de groene scores (A en B) maakt Nutri-Score vaak wel, maar nog niet altijd genoeg onderscheid, bijvoorbeeld tussen witte en volkoren varianten van pasta en rijst. Ook zouden meer plantaardige oliŽn en zachte margarines en halvarines een groene score moeten krijgen en laat de nieuwe systematiek van Nutri-Score soms nog veel ruimte voor ongezonde toevoegingen als zout en suiker.

Voor meer informatie zie Advies Evaluatie van het algoritme van Nutri-Score.

 

Meerwaarde Nutri-Score

De Gezondheidsraad ziet meerwaarde voor het logo, als middel om producten met elkaar te vergelijken. Dit geldt in het bijzonder voor mensen die met de huidige voorlichting moeilijk te bereiken zijn en die vaker een ongezond voedingspatroon hebben. Het logo is een aanvulling op de bestaande voedingsvoorlichting die van groot belang blijft voor een volwaardig, duurzaam en veilig voedingspatroon. Het logo is niet perfect, maar de Gezondheidsraad ziet voldoende mogelijkheden het verder te verbeteren. Essentieel is dat de tekortkomingen daadwerkelijk worden opgelost. Verder vindt de Gezondheidsraad het noodzakelijk bij invoering van het logo te onderzoeken welk effect het heeft op het gedrag van consumenten en producenten om te bezien in hoeverre het daadwerkelijk bijdraagt aan een gezonder voedingspatroon.

Bron: Gezondheidsraad

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.