Huisartsen positief over POCT HbA1c

29 november 2022

De ervaringen met de point-of-care test (POCT) voor HbA1c in de huisartsenpraktijk zijn positief. Zowel huisartsen, praktijkondersteuners en patiŽnten zien dat de patiŽnttevredenheid hoger is dankzij de sneltest. Ook diŽtisten kunnen deze sneltest uitvoeren.

 

PatiŽnten zijn tevreden over de locatie (huisartsenpraktijk), de snelheid en de mogelijkheid de resultaten direct te bespreken. De huisartsenpraktijken die met de POCT HbA1c zijn gestart, gaan er mee door. Het onderzoek is uitgevoerd in 13 huisartsenpraktijken in Zuidwest-Nederland en gepubliceerd in BMC Nursing.

 

POCT HbA1c

Een point-of-care test (POCT) is een eenvoudige test, waarmee op basis van een druppel bloed (verkregen via een vingerprik) een bepaling kan worden gedaan. Er zijn steeds meer sneltesten beschikbaar voor de huisartsenpraktijk. Met de POCT HbA1c wordt het HbA1c (geglyceerd hemoglobine) bepaald.

 

Adviezen NHG-Standaard Diabetes Mellitus

De NHG-Standaard Diabetes Mellitus adviseert bij een goed ingestelde patiŽnt om 1x per jaar het HbA1c en 1x per 3 maanden het nuchtere glucose te controleren. Als de patiŽnt meermaal daags insuline gebruikt, luidt het advies om het HbA1c 1x per 3 maanden te controleren.

Bron: Huisarts en Wetenschap

 

 

Ook diŽtisten kunnen de POCT HbA1c uitvoeren. Voor meer informatie zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.