Hartleeftijd: gebruiksvriendelijke tool bij risicocommunicatie

7 januari 2022

De Hartstichting ontwikkelde een Hartleeftijdtool op basis van de huidige SCORE-tabel. Deze tool wordt beter begrepen dan het abstracte risicopercentage.

 

De Hartstichting ontwikkelde in 2019 een Hartleeftijdtool op basis van de huidige SCORE-tabel uit de NHG-Standaard Cardiovasculair Risicomanagement (CVRM). Deze tool wordt beter begrepen dan het abstracte risicopercentage en kan helpen om het risico op hart- en vaatziekten beter uit te leggen.

 

Hartleeftijd

De hartleeftijd wordt berekend op basis van geslacht, leeftijd, rookgedrag, bloeddruk en cholesterol (totaal cholesterol en HDL-cholesterol). Deze Hartleeftijdtool is geschikt voor iedereen tussen 40 en 70 jaar.

 

Aanvullend instrument bij risicocommunicatie

Uit een onderzoek onder huisartsen, praktijkondersteuners (POHís) en patiŽnten dat gepubliceerd is in Huisarts en Wetenschap blijkt dat de Hartleeftijdtool gebruiksvriendelijk is en in de praktijk meerwaarde heeft als aanvullend instrument bij risicocommunicatie. Als patiŽnten hun hartleeftijd kennen, bevordert dat hun bewustzijn van het cardiovasculair risico en van het belang van leefstijlfactoren.

 

Motivatie tot leefstijlverandering

Om het gesprek in de spreekkamer te vergemakkelijken geeft de Hartleeftijdtool in het eindscherm niet alleen de hartleeftijd aan, maar ook het SCORE-risicopercentage zodat dat niet nog apart berekend hoeft te worden. Daarnaast is het mogelijk te bekijken welke gevolgen veranderingen in rookgedrag, cholesterol en bloeddruk zouden hebben voor de hartleeftijd. Dat kan een extra motivatie opleveren om tot leefstijlverandering te komen.

Bronnen: Huisarts en wetenschap / Hartstichting

 

 

Meer informatie over de verschillende risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.