Type-2-diabetes verhoogt risico op dementie

18 november 2021

Voedings- en leefstijladviezen kunnen het risico op dementie bij type-2-diabetes verminderen en zouden meer aandacht moeten krijgen.

 

Diabetes type 2 geeft een hoger risico op dementie op latere leeftijd. Dat was al bekend, maar nu blijkt dat bepaalde risicofactoren die meespelen mogelijk te beperken zijn met aanpassingen in de voeding en leefstijl.

Uit onderzoek van Maastricht UMC onder 87.866 personen (10.663 personen met diabetes en 77.193 controle personen) uit de UK Biobank blijkt dat als risicofactoren worden verminderd, het risico op dementie afneemt.

Het betreft de volgende risicofactoren: roken, ontregelde bloedglucoseregulatie (verhoogd HbA1c), hypertensie, obesitas, verminderde nierfunctie (albuminurie), fysieke inactiviteit en een ongezonde voeding.

Voedings- en leefstijladviezen zijn nuttig om deze risicofactoren te verminderen.

Het onderzoek is gepubliceerd in Diabetes Care.

 

Meer informatie over de voedings- en leefstijladviezen in de preventie van dementie en andere complicaties van type-2-diabetes, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.