Gezondere voeding bij niertransplantie

18 oktober 2021

Uit het promotieonderzoek van Antůnio Gomes Neto blijkt dat een gezondere voeding een rol kan spelen in het verbeteren van de uitkomsten na niertransplantatie.

 

Niertransplantatie is voor de meeste patiŽnten met eindstadium nierfalen de beste behandeloptie, maar helaas zijn de levensverwachting en de kwaliteit van leven na transplantatie toch slechter dan in de algemene bevolking. Omdat overgewicht en de complicaties daarvan zoals diabetes en hart- en vaatziekten bij deze patiŽnten veel voorkomen, heeft Antůnio Gomes Neto onderzocht in hoeverre gezondere voeding een rol kan spelen bij het verbeteren van de uitkomsten na niertransplantatie. Hij vond van verschillende voedingsfactoren gunstige effecten, zo blijkt uit zijn proefschrift Nutrition and malnutrition in kidney transplant recipients waarop hij 20 oktober promoveert.

 

Effecten van een gezondere voeding

Een hogere consumptie van omega-3 visvetzuren (meervoudig onverzadigde vetzuren) gaat gepaard met een lager overlijdensrisico na niertransplantatie. Ook een hogere consumptie van groente gaat gepaard met een lager overlijdensrisico. Een hogere groenteconsumptie (> 150 g/dag) geeft ook een lager risico op ontwikkeling van diabetes na niertransplantatie, ondanks het gebruik van diabetes-bevorderende medicatie zoals corticosteroÔden. Verder bleek dat gezonde dieetpatronen (zoals een DASH- en mediterrane voeding), belangrijke gezondheidsvoordelen met zich meebrengen, zoals een lager risico op schade aan de getransplanteerde nier.

 

Ondervoeding

Tenslotte vond Gomes Neto dat voeding een belangrijke rol speelt bij de kwaliteit van leven: ondanks de aanwezigheid van overgewicht bleek een deel van de patiŽnten ondervoed, hetgeen gepaard ging met slechte kwaliteit van leven en een verhoogd overlijdensrisico.

 

Meer aandacht voor voedingsinname en voedingsstatus

Samenvattend zijn er meerdere voedingsfactoren aan het licht gekomen met sterke effecten op de gezondheidstoestand van de patiŽnten. Meer aandacht voor voeding en voedingstoestand is daarom kansrijk als mogelijkheid tot verbetering van uitkomsten na niertransplantatie. Monitoring van voedingsinname en voedingsstatus van niertransplantatiepatiŽnten zou een vast onderdeel moeten vormen in de behandeling van niertransplantatiepatiŽnten om patiŽntspecifieke voedingsadviezen te kunnen geven en uiteindelijk de lange-termijn uitkomsten na niertransplantatie te verbeteren.

Bron: RUG

 

 

Meer informatie over de rol van voeding in de preventie van obesitas, type-2-diabetes en hypertensie zie:

 

Voor meer informatie over de rol van verschillende voedingsstoffen en de mogelijke tekorten bij transplantatiepatiŽnten, zie ZiektebeeldenIndex onder 'Transplantatie'.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.