Vitamine- en mineralentekorten bij kinderen met het Downsyndroom?

14 oktober 2021

Er zijn aanwijzingen voor vitamine- en mineralentekorten bij kinderen met het Downsyndroom maar meer onderzoek is nodig. Welke voedingssuppletieadviezen zijn nu zinvol?

 

Voedingssupplementen zijn wereldwijd populair onder ouders van kinderen met het Downsyndroom. Fabrikanten claimen gunstige effecten op gezondheid en verstandelijk functioneren en ouders posten berichten op sociale media over de positieve veranderingen die zij waarnemen bij hun kind. In Nederland ontvangt de Stichting Downsyndroom via haar helpdesk vaak vragen van ouders over het al dan niet geven van voedingssupplementen. Zij lieten daarom via de Wageningen University & Research (WUR) Wetenschapswinkel onderzoeken of er wetenschappelijk bewijs is om voedingssupplementen aan te bevelen voor kinderen met Downsyndroom.

 

Interviews bij ouders van kinderen met het Downsyndroom

Het merendeel (61%) van de 234 ouders die de enquÍte invulden, gaf aan voedingssupplementen te geven aan hun kind met Downsyndroom. Dit waren veelal reguliere supplementen, zoals vitamine D, vitamine C en multivitaminen. Een kleine groep ouders (17% van degenen die supplementen geven) gaf specifieke supplementen uit de Verenigde Staten en Canada, die gericht zijn op mensen met het Downsyndroom en die niet verkrijgbaar zijn in Nederland (zoals MSB-Neuroplus® en Nutrivene-D®). Uit het onderzoek bleek dat deze formules in sommige leeftijdscategorieŽn te hoge doseringen bevatten van onder andere vitamine B6, wat op lange termijn kan leiden tot klachten aan het zenuwstelsel. Deze supplementen zijn daarom niet aan te bevelen.

 

Literatuuronderzoek

Uit het literatuuronderzoek van de WUR komt naar voren dat tekorten aan vitamine A, D, B12, foliumzuur, zink, ijzer en calcium wat vaker voor kunnen komen bij kinderen met Downsyndroom.

Glutenintolerantie (coeliakie), problemen met (genoeg) eten en medicijngebruik komen ook vaker voor bij kinderen met het Downsyndroom en kunnen ook leiden tot vitamine- en mineralentekorten.

Volgens het onderzoeksrapport is er een duidelijke behoefte aan meer langdurig en goed opgezet onderzoek in kinderen met het Downsyndroom om een uitspraak te kunnen doen of supplementen een positief effect uit kunnen oefenen op de gezondheid en het cognitief functioneren van kinderen met het Downsyndroom.

 

Adviezen aan ouders

Bij problemen met eten of het vermoeden van een voedingstekort wordt ouders aangeraden om een diŽtist met affiniteit en ervaring met het Downsyndroom te consulteren. Pas als tekorten niet met de gewone voeding opgelost kunnen worden, kunnen voedingssupplementen worden gegeven. Het beste kan dan worden gekozen voor een multivitamine voor kinderen, die in ieder geval niet meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) bevat. De diŽtist kan ook advies geven over een geschikt supplement.

Bronnen: WUR / Stichting Downsyndroom

 

 

Meer informatie over mogelijke voedingstekorten en een mogelijk gewijzigde voedingsbehoefte bij het syndroom van Down, zie ZiektebeeldenIndex onder 'Syndroom van Down'.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.