Witte kleurstof E171 in 2022 verboden in voeding

12 oktober 2021

De EU-landen zijn akkoord gegaan met een voorstel van de Europese Commissie omdat de kleurstof mogelijk kankerverwekkend is. Voor medicijnen en verzorgingsproducten geldt nog geen verbod.

 

Eurocommissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) stelt dat het belang van voedselveiligheid en de gezondheid van de consument buiten kijf staat. 'Daarom hebben we, op basis van wetenschappelijke feiten, besloten dit risico te verwijderen uit voeding.'

De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) concludeerde eerder dit jaar dat E171 (titaniumdioxide) niet veilig is. Er zitten hele kleine deeltjes in die in verband worden gebracht met een verhoogd risico op darmkanker en leverschade.

Het RIVM waarschuwde al in 2018 voor de mogelijke risico’s van 'het onnodige en potentieel gevaarlijke additief', stelt voedselwaakhond Foodwatch. 'Onze jarenlange campagne om het uit voeding te halen heeft vruchten afgeworpen', aldus Nicole van Gemert.

E171 zit ook in verzorgingsproducten die je kunt inslikken (zoals tandpasta en lippenbalsem) en medicijnen. Hiervoor geldt nog geen verbod. In verzorgingsproducten wordt E171 vermeld als 'E171' of als 'CI 77891' en in medicijnen wordt E171 vaak vermeld als 'titaandioxide'. Het zou goed zijn als E171 ook uit deze producten verdwijnt.

Bronnen: AD / Foodwatch / Food Navigator

 

Meer informatie over hulpstoffen in medicijnen, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.