Transparantie in voedingsinformatie

20 oktober 2021

De informatie in de e-books en e-learning modules van VoedingOnline is onafhankelijk en VoedingOnline is niet verbonden aan de voedingsindustrie of farmaceutische industrie.

 

Er zijn diverse voedingsinstituten, voedingsorganisaties en voedingsinternetsites voor professionals die worden gesponsord door de voedingsindustrie of farmaceutische industrie waardoor voedingsinformatie niet altijd onafhankelijk is. Dit terwijl sponsoring vaak niet duidelijk wordt aangegeven.

 

Onafhankelijke voedingsinformatie van VoedingOnline

Wij vinden het belangrijk onafhankelijke voedingsinformatie aan te bieden in onze e-books en e-learning modules.

Om deze reden zijn wij niet verbonden aan de voedingsindustrie of farmaceutische industrie.

Sinds 7 oktober 2009 is VoedingOnline al gecertificeerd door de Health On the Net (HON) Foundation. Meer informatie over deze HON-certificering.

In 2016 zijn wij gestopt met het plaatsen van advertenties in de advertentierubriek op de site VoedingOnline en sinds 1 september 2021 is het niet meer mogelijk te adverteren in de advertentierubriek in de E-zine VoedingOnline.

 

 

Belang van onafhankelijke voedingsinformatie

Het belang van transparantie in de informatieverstrekking wordt steeds meer onderkend.

Sinds 1 januari 2012 gelden gedragsregels over de openbaarmaking van financiŽle relaties tussen beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg en farmaceutische bedrijven of voedingsindustrie.

In april 2013 is het Transparantieregister Zorg van start gegaan. Bij steeds meer wetenschappelijke artikelen wordt een disclosure vermeld waarin eventuele belangenconflicten en/of financiŽle ondersteuningen moeten worden gemeld.

Vanaf 1 januari 2014 dienen ook sprekers op wetenschappelijke bijeenkomsten voor hun lezing een disclosure te tonen (GAIA / KNMG).

Vanaf 1 januari 2015 worden promotionele bijeenkomsten en promotionele programmaonderdelen voor artsen niet meer geaccrediteerd (KNMG).

In 2020 heeft de Nederlandse Vereniging van DiŽtisten (NVD) de Richtlijn sponsors en samenwerking bedrijfspartners opgesteld.

Vanaf 1 januari 2022 stopt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde met het plaatsen van advertenties van de farmaceutische industrie en van nascholingen die door de farmaceutische industrie zijn gesponsord (zie NTvG).

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.