WRR: doorbreek taboe en neem preventieve voedingsmaatregelen

15 september 2021

Preventieve maatregelen om ziekten te voorkomen zoals een suikertaks, het verplicht reduceren van het zoutgehalte in voedsel en minimumprijzen voor alcohol zijn nodig.

 

Stijgende zorgkosten

Dat schrijft de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een rapport. Nu werkt 1 op de 6 mensen in de zorg. Als de groei doorzet is dat in 20601 op de 3. In 2019 waren de totale zorguitgaven 100 miljard euro, omgerekend circa 6.000 euro per persoon. Als de huidige trend doorzet, wordt dat 16.000 euro per persoon in 2060. 'Onze complete welvaartsgroei moet dan worden ingezet voor de stijgende zorgkosten', waarschuwen de onafhankelijke adviseurs. 'De groei van zorg mag geen automatisme blijven'.

 

Scherpe keuzes maken

Scherpe keuzes zijn nodig, maar de politiek moet zich daarbij niet blindstaren op kosten, efficiŽnter werken en robotica, vindt de raad. Dat levert te weinig op. Er moeten fundamentele knopen worden doorgehakt over wat nog wordt vergoed, de noodzaak van hulpmiddelen, hogere eigen bijdragen in verpleeghuizen en verplicht preventiebeleid.

Houdbare zorg

 

Preventieve voedingsmaatregelen

De WRR denkt aan preventieve voedingsmaatregelen zoals de suikertaks, het verplicht reduceren van het zoutgehalte in voedsel en minimumprijzen voor drank. 'Vooral bij het voorkomen van ziekten is nog veel winst te boeken: het kost weinig en het levert veel op.'

Bronnen: WRR / AD

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.