Hoogleraar Koen Joosten beschermheer van goede voeding voor ziek én gezond kind

3 september 2021

Op 10 september 2021 wordt Koen Joosten beëdigd tot hoogleraar Voeding en metabolisme van het zieke kind in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.

 

Geef ernstig zieke kinderen die op de intensive care zijn opgenomen zo min mogelijk bijvoeding gedurende de eerste fase van hun opname. Wat zouten, vitamines en suiker volstaan. Ze geven het zieke kinderlijf de gelegenheid zich te herstellen van de eerste acute fase van een ernstige ziekte.

Minimale bijvoeding in de acute fase van ziekte blijkt zowel op korte als lange termijn een positief effect te hebben. 'Kinderen liggen 3 dagen korter in het ziekenhuis en het risico op het krijgen van een infectie halveert bijna. In de jaren na de ziekenhuisopname zien we bij voormalige IC-patiënten minder aandachts- en gedragsproblemen en minder risico op emotionele problemen zoals angst en neerslachtige gevoelens.'

Op de intensive care van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis is het voedingsbeleid inmiddels volledig aangepast en geven artsen en IC-verpleegkundigen in de eerste fase van ziekte zo min mogelijk bijvoeding. 'Onze studie heeft een wereldwijde discussie op gang gebracht: ernstig zieke kinderen moeten anders worden gevoed. Dat is mede de reden dat ik deze nieuwe, unieke leerstoel bekleed.' aldus Prof.dr. Koen Joosten (kinderarts-intensivist).

Maar Joosten beperkt zijn interesse niet tot het zieke kind. Ook de voeding van het (vooralsnog) gezonde kind gaat hem aan het hart en vraagt aandacht voor een gezond voedings- en leefstijlpatroon voor alle kinderen in Nederland.

Op 10 september 2021 vanaf 16.00 uur is de oratie 'Wat de golven brengen' live te volgen.

Bron: Amazing Erasmus MC

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.