Screening voor prediabetes en type-2-diabetes

25 augustus 2021

Alle personen van 35-70 jaar met overgewicht of obesitas dienen volgens de US Preventive Services Task Force gescreend te worden op prediabetes en type-2-diabetes.

 

De US Preventive Services Task Force (USPSTF) heeft een aanbeveling uitgebracht voor de screening van niet-zwangere volwassenen van 35-70 jaar met overgewicht (BMI ≥ 25) of obesitas (BMI ≥ 30) (zonder diabetessymptomen) op prediabetes en type-2-diabetes. Dit advies is gepubliceerd in JAMA.

In Amerika heeft 13% van de volwassenen (18 jaar en ouder) diabetes en 34,5% voldoet aan de criteria voor prediabetes.

Diabetes is de belangrijkste oorzaak van nierfalen en blindheid onder volwassenen in Amerika. Het is ook geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en leververvetting.

Screening van asymptomatische volwassenen met een BMI ≥ 25 leidt tot een eerdere opsporing, diagnose en behandeling van prediabetes en type-2-diabetes en verbetert de gezondheidsuitkomsten.

Bij een normaal glucosegehalte dient de screening bij personen met overgewicht of obesitas na 3 jaar te worden herhaald.

 

Voedings- en leefstijladviezen zijn belangrijk in de behandeling van prediabetes en de preventie van type-2-diabetes.

 

Lees meer over de behandeling van prediabetes en de preventie van type-2-diabetes en de screening van prediabetes en type-2-diabetes, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.