EFSA: vrije en toegevoegde suikers in voeding zo laag mogelijk

20 augustus 2021

De suikerconsumptie is geassocieerd met verschillende chronische metabole ziekten en tandcariŽs. EFSA adviseert daarom de consumptie van vrije en toegevoegde suikers zoveel mogelijk te beperken.

 

De European Food Safety Authority (EFSA) maakt een onderscheid tussen natuurlijke suikers in melk, fruit en groenten en vrije suikers (uit honing, siroop, vruchtensappen, groentesappen en sapconcentraten) en toegevoegde suikers.

De consumptie van vrije suikers en toegevoegde suikers in de voeding moeten worden beperkt om het risico op metabole ziekten (zoals overgewicht, type-2-diabetes, hart- en vaatziekten, hypertensie, leverziekten en jicht) en tandcariŽs te verminderen, zo blijkt uit het EFSA-ontwerpadvies over suiker: Scientific opinion on the Tolerable Upper Intake Level for dietary sugars.

De EFSA geeft aan dat het niet goed mogelijk is om een aanvaardbare bovengrens voor de totale hoeveelheid voedingssuikers vast te stellen waarbij de consumptie geen gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Bekijk de EFSA infographic Draft conclusions on sugar consumption and health:

EFSA infographic Draft conclusions on sugar consumption and health

 

En de uitleg van EFSA over dit ontwerpadvies.

 

Tot 21 september 2021 kan nog commentaar worden ingediend op het EFSA-ontwerpadvies over suiker.

 

 

Meer informatie over de rol van suikers in de preventie en behandeling van metabole ziekten, zie:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.