Voedselvermijding leidt tot voedingstekorten bij PDS

19 augustus 2021

PatiŽnten met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) vermijden of beperken vaak bepaalde voedingsmiddelen. Bij sterke vermijdingen kunnen voedingsdeficiŽnties ontstaan.

 

Uit onderzoek blijkt dat ruim 13% van de patiŽnten met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) in ernstige mate bepaalde voedingsmiddelen vermijdt of beperkt.

Vooral PDS-patiŽnten met dunne ontlasting of diarree vermijden of beperken vaker voedingsmiddelen in ernstige mate.

Door deze voedselvermijdingen en voedselbeperkingen kunnen voedingsdeficiŽnties ontstaan en kan het darmmicrobioom worden beÔnvloed. Zo blijken deze patiŽnten een lagere energie-inname te hebben en significant minder eiwitten, koolhydraten, voedingsvezel, fructanen, thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2), niacine (vitamine B3), vitamine B6, foliumzuur, vitamine B12, calcium en zink in te nemen dan PDS-patiŽnten die weinig voedingsmiddelen vermijden of beperken.

De groep PDS-patiŽnten die in ernstige mate bepaalde voedingsmiddelen vermijdt of beperkt hebben daarnaast een beperktere kwaliteit van leven.

De PDS-patiŽnten die in ernstige mate voedingsmiddelen vermijdt of beperkt, hebben een voedingsadvies van een diŽtist nodig om voedingsdeficiŽnties te voorkomen, de PDS-symptomen te verminderen en de ontlasting en de kwaliteit van leven te verbeteren.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.