Rioolwater als graadmeter voor gezondheid

26 maart 2021

Naast een graadmeter voor de verspreiding van het COVID-19 virus, zijn ook andere gezondheidsmetingen mogelijk.

 

Al meer dan 20 jaar onderzoekt het RIVM rioolwater op sporen van ziekteverwekkers en andere stoffen, om zo meer inzicht te krijgen in de gezondheid van de Nederlander.

 

COVID-19

Door de komst van COVID-19 is de Nationale Rioolwater Surveillance ingericht. Het virus zit eerst in de ontlasting van mensen, pas daarna krijgen ze eventueel klachten. Bij ongeveer de helft van de mensen die het coronavirus bij zich hebben, zijn virusdeeltjes in de ontlasting te vinden. Via het toilet komen die in het riool terecht. Dus het rioolwater kan veel vertellen over de verspreiding van het virus. Ook nu er veel getest wordt is het onderzoek nuttig.

Naast COVID-19 onderzoekt het RIVM rioolwatermonsters op medicijnresten, poliovirus en bacteriŽn die ongevoelig zijn voor antibiotica. En er zijn nog veel meer plannen. Ana Maria de Roda Husman: 'Een verbreding naar leefstijl en niet-overdraagbare ziektes als diabetes is zeker mogelijk.'

 

Diabetes en stress

Het RIVM kan van alles aflezen aan de stoffen die in ontlasting of de urine zitten, via het rioolwater. Medicijnresten en drugsgebruik kunnen we erin zien. Maar ook stress en leefstijl zijn in rioolwater aan te tonen. Niet-overdraagbare ziektes zoals diabetes en bepaalde soorten kanker kun je ook in rioolwater zien. Nog niet alles wat mogelijk is wordt al gedaan, maar nu de infrastructuur in orde is, kunnen we naar verbreding kijken. Die verkenning doet het RIVM samen met partijen als de STOWA (Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer) en de waterschappen.

Rioolwater als graadmeter voor de volksgezondheid

 

Anoniem

Rioolwateronderzoek heeft voordelen ten opzichte van andere vormen van onderzoek. De Roda Husman: 'De anonimiteit van mensen is gewaarborgd. Het is objectief. Verder hoef je mensen nergens mee lastig te vallen, het is een niet-belastende vorm van onderzoek. En in Nederland zijn bijna alle Nederlanders op de riolering aangesloten.

Bron: RIVM

 

 

Meer informatie over het SARS-CoV-2 virus in feces bij COVID-19, het darmmicrobioom en de invloed van voeding en leefstijl zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.