Slechter geheugen na hoge bloeddruk tijdens zwangerschap

12 januari 2021

Vrouwen die tijdens de zwangerschap een hoge bloeddruk ontwikkelen, scoren 15 jaar na de bevalling bij geheugentesten lager dan vrouwen met een normale bloeddruk tijdens de zwangerschap.

 

Dit blijkt uit onderzoek van Annemarije Adank dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

Arts-onderzoeker Annemarijne Adank van de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het Erasmus MC leidde het onderzoek. Adank benadrukt dat het onderzoek geen causaal verband aantoont tussen de hoge bloeddruk en testscores. Het toont alleen de associatie. 'Vrouwen met een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap en vrouwen met pre-eclampsie moeten ook na hun zwangerschap nauwlettend worden gevolgd. Zij en hun artsen moeten rekening houden met veranderingen in levensstijl en behandelingen die kunnen helpen met het verminderen van het risico op daling van hun denk- en geheugenvaardigheden later in het leven,' aldus Adank.

Toekomstige studies zijn nodig om te bepalen of een vroege behandeling van hoge bloeddruk cognitieve problemen kan voorkomen bij vrouwen met een voorgeschiedenis van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap. Ook zou een actieve levensstijl bij kunnen dragen aan het voorkomen van cognitieve achteruitgang.

Bron: ErasmusMC

 

 

Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap vergroot het risico op hypertensie op latere leeftijd. Hypertensie vergroot het risico op cognitieve achteruitgang en dementie.

Voeding en leefstijl kunnen zorgen voor het verlagen van de bloeddruk en de preventie van hypertensie. Voor meer informatie zie e-book Hypertensie.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.