Voedingsstatus en behoud geheugen bij Alzheimer

11 januari 2021

Een goede balans tussen energie-inname en verbruik is gunstig voor het behoud van het geheugen bij patiŽnten met de ziekte van Alzheimer. Het is belangrijk ongewenst gewichtsverlies te voorkomen.

 

Dit blijkt uit het promotie-onderzoek Nutrition, the unrecognized determinant in Alzheimerís disease (NUDAD) van Astrid Doorduijn. Dit onderzoek is een samenwerking tussen de Vrije Universiteit Amsterdam en het Alzheimercentrum Amsterdam. Astrid promoveert op 12 januari 2021.

 

Verhoogd rustmetabolisme

De voedingsstatus neemt al vroeg in het ziekteproces af en verslechtert verder bij een verergering van de ziekte. De oorzaak van deze slechtere voedingsstatus is mogelijk een verhoogd energieverbruik in rust en een daarbij gelijkblijvende voedingsinname, aldus Doorduijn.

 

Voorkomen verslechtering voedingsstatus

Het voorkomen van een verslechtering de voedingsstatus en van ongewenst gewichtsverlies, kunnen gunstig zijn voor het behoud van het geheugen bij patiŽnten met (een voorstadium van) de ziekte van Alzheimer. PatiŽnten met een slechtere balans tussen energie-inname en verbruik en een ongezond voedingspatroon hebben namelijk een hoger risico op snellere achteruitgang.

 

Voedingsonderzoek NUDAD

Tijdens het onderzoek hebben Doorduijn en collega's bij 552 nieuwe patiŽnten van het Alzheimercentrum Amsterdam gedurende 2 jaar voedingsmetingen verricht en in totaal hebben zij hen 3 jaar gevolgd. Hoewel de onderzoekers stellen dat er nog meer onderzoek nodig is, suggereren de resultaten dat het behouden van een goede voedingsstatus en gezond voedingspatroon relevant kunnen zijn voor patiŽnten met geheugenklachten.

 

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam

 

 

Meer informatie over de invloed van vitamines en mineralen in de preventie en behandeling van de ziekte van Alzheimer, zie onder 'dementie' en 'ziekte van Alzheimer' in de ZiektebeeldenIndex.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.