Meeste Nederlanders eten niet volgens de Schijf van Vijf

30 oktober 2020

Veel Nederlanders eten en drinken minder dan de aanbevolen hoeveelheden van de producten in de Schijf van Vijf. Ook eten ze veel producten die buiten de Schijf van Vijf vallen.

 

Jonge kinderen en ouderen eten vaker volgens de Richtlijnen dan de andere leeftijdsgroepen. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM naar de mate waarin het Nederlandse voedingspatroon (periode 2012-2016) overeenkomt met de aanbevelingen van de Schijf van Vijf. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat in Nederland het voedingspatroon gezonder kan en geven handvaten voor de voorlichting over een gezond voedingspatroon.

 

Schijf van Vijf

Het Nederlandse voorlichtingsmodel over voeding, de Schijf van Vijf, laat zien wat gezond eten inhoudt. Het gaat om een voedingspatroon dat genoeg energie en voedingsstoffen levert en mensen gezond houdt of gezonder maakt.

Minder dan 10% van de Nederlanders eet de aanbevolen hoeveelheden groenten, peulvruchten, aardappelen en graanproducten, en smeer- en bereidingsvetten. Ruim 33% van de Nederlanders eet voldoende brood en kaas. Bij het brood wordt dan echter vaak gekozen voor soorten die weinig vezels bevatten. Ongeveer 66% van de Nederlanders eet meer vlees(producten) dan wordt aanbevolen.

33% van de totale hoeveelheid die we eten en drinken staat niet in de Schijf van Vijf. Dit deel is dus niet 'nodig' en is minder gezond. Deze producten bevatten vaak veel energie en ongunstige voedingsstoffen. Zo krijgen we veel zout, suiker en ongunstige vetten binnen door hartige en zoete snacks te eten. Via dranken die buiten de Schijf vallen, krijgen we alcohol en veel suiker binnen.

Bron: RIVM

 

 

Eerder verschenen de volgende berichten naar aanleiding van de Voedselconsumptiepeiling 2012-2016 op onze site:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.