Huidskleur en ernstig verloop COVID-19

15 oktober 2020

Een huid met meer pigment maakt minder vitamine D aan uit zonlicht. Er is meer aandacht nodig voor de vitamine-D-suppletie adviezen voor personen met een getinte/donkere huidskleur.

 

Een lage vitamine-D-status is een risicofactor voor een ernstig verloop van een COVID-19 infectie.

Deze week kwam in het nieuws dat er met name veel migranten met een niet-westerse achtergrond op de intensive care liggen. Hiervoor zijn meerdere oorzaken aan te wijzen, maar ook vitamine D speelt hierbij een rol.

In Nederland geldt een vitamine-D-suppletie advies van de Gezondheidsraad voor personen met een getinte/donkere huidskleur. Toch bereikt dit advies vaak niet de mensen die dit betreft.

Uit onderzoek blijkt dat personen met een getinte/donkere huidskleur die in noordelijke landen wonen, vaak een vitamine-D-deficiŽntie hebben. Personen met getinte/donkere huidskleur maken in zonnige landen voldoende vitamine D aan in de huid, maar in noordelijk gelegen landen is de zonblootstelling lager.

Gezien de huidige constatering van het hoge aantal migranten met een niet-westerse achtergrond op de intensive care, lijkt het goed de vitamine-D-suppletie adviezen weer extra onder de aandacht te brengen en meer aandacht te besteden aan de vitamine-D-status bij personen bij wie COVID-19 wordt geconstateerd.

 

 

Meer informatie over de werking van vitamine D, zie:

 

 

Meer informatie over het nut van extra vitamine D bij COVID-19, zie:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.