Buitengewoon Hoogleraar Voeding bij metabole stress

3 juni 2020

Arthur van Zanten, internist-intensivist in Ziekenhuis Gelderse Vallei, is benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Wageningen Universiteit.

 

Metabole stress

Metabole stress ontregelt de stofwisselingsprocessen in het lichaam. Zware metabole stress door een ernstige ziekte is te vergelijken met de extreme belasting bij topsport. Intensive Care-patiŽnten kunnen wel een kg spiermassa per dag verliezen. Zo'n aanslag op het lichaam kan leiden tot jarenlange chronische gezondheidsproblemen zoals ernstige vermoeidheid en spierkrachtverlies, een verminderde concentratie, geheugenverlies of depressieve stemmingen.

Veel patiŽnten die met metabole stress te maken krijgen zijn opgenomen geweest op de IC (Intensive Care). In Nederland belanden er jaarlijks ongeveer 100.000 mensen op de IC, bijvoorbeeld door een ernstige infectie (zoals COVID-19), een ongeluk, of andere levensbedreigende situaties. Maar ook een operatie kan zorgen voor metabole stress.

 

Voeding en bewegen voor herstel

Waarom herstellen sommige patiŽnten goed en volledig, en anderen niet? Het onderzoeksprogramma 'Voeding en metabole stress' van de nieuwe leerstoel van Arthur van Zanten bestudeert deze vraag. Daarin wordt specifiek gekeken naar de mogelijkheden om met voeding en beweging het herstel te bevorderen. 'De prognose voor herstel op korte termijn is voor IC-patiŽnten de laatste jaren sterk verbeterd. Tegelijkertijd zien we dat steeds meer patiŽnten blijvende gezondheidsproblemen houden na een intense ziekteperiode. Er is steeds meer bewijs dat voeding een grote rol speelt bij herstel. Dat begint met voldoende aandacht voor voeding tijdens de acute ziekte en duurt voort tot meer dan een jaar na de IC-opname.' aldus Arthur van Zanten.

'Metabole stress door een IC-opname kent verschillende fasen. Het onderzoek richt zich op de 4 fasen die patiŽnten met metabole stress doormaken: de acute fase, de postĖacute fase, de herstelfase op de verpleegafdeling van het ziekenhuis, en de herstelfase daarna: thuis of in een revalidatiecentrum of verpleeghuis. In elke fase zijn voeding, en ook bewegen, belangrijk en steeds is een andere aanpak vereist. Er moet telkens goed gekeken worden naar de mate van energie- en eiwitbehoefte.' vervolgt hij.

Bronnen: Ziekenhuis Gelderse Vallei / Wageningen Universiteit

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.