Vitamine- en mineralenverliezen bij bereiding en bewaren

5 maart 2020

Bekijk de effecten op de vitamine- en mineralenhoeveelheden in voedingsmiddelen na het bereiden en bewaren.

 

Bij het bereiden van voedsel kan er verlies optreden van vitamines en mineralen. Aan de andere kant kan de biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen zoals carotenoïden en ijzer (en andere bioactieve stoffen) juist toenemen door bereiding.

Er zijn allerlei factoren van invloed op het behoud van vitamines en mineralen na bereiden. Onder andere de bereidingsduur, de temperatuur bij bereiding, de blootstelling aan (UV-)licht en zuurstof, de hoeveelheid water, vet of olie, de bewaarcondities voorafgaand aan het bereiden en het tijdstip van oogsten in relatie tot de houdbaarheid van het product.

Het Voedingscentrum heeft hierover de Factsheet Bereiding van voedsel in het huishouden: effecten op voedingsstoffen, veiligheid en duurzaamheid gemaakt.

Ongeacht de productgroep leidt bereiden met vocht (in het bijzonder koken) tot het grootste verlies van vitamines en mineralen. Vooral foliumzuur, thiamine, vitamine B6 en vitamine C zijn het meest gevoelig voor verliezen tijdens de bereiding.

Aanbevelingen om zoveel mogelijk vitamines en mineralen te behouden:

  • Varieer tussen de verschillende bereidingswijzen. Bijvoorbeeld (roer)bakken, bakken in de oven, roosteren of grillen leiden tot minder vitamine- en mineralenverliezen dan koken
  • Snijd te koken voedingsmiddelen zo kort mogelijk voor gebruik om verliezen door zuurstof en licht tegen te gaan
  • Snijd voedingsmiddelen niet te klein zodat het contactoppervlak met water niet te groot is
  • Was groenten kort
  • Kook in weinig water en zo kort mogelijk, met de deksel op de pan
  • Kook groente (zowel bevroren als vers) direct in kokend water, in plaats van in water wat langzaam opwarmt
  • Gebruik het kookvocht van groenten eventueel als basis voor een saus of soep

 

 

Meer informatie over vitamine- en mineralenverliezen bij bewaren en bereiden, zie:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.