Geen vitamine-D-druppels met propylgallaat (E310) voor baby's jonger dan 4 maanden

12 februari 2020

Het voedseladditief propylgallaat (E310) wordt als anti-oxidant gebruikt in vitamine-D-druppels op waterbasis. Het zit niet in vitamine-D-druppels op oliebasis.

 

Waarschuwing NVK

In november 2019 waarschuwden kinderartsen in RTL Nieuws ouders om baby's geen vitamine-D-druppels met de toevoeging van propylgallaat (E310) te geven. Zij gaven deze waarschuwing omdat toen onbekend was of deze stof veilig is voor kinderen onder de 1 jaar. De NVK (Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde) heeft vorig jaar ook de verenigingen van gynaecologen, verloskundigen, jeugdartsen en huisartsen hierover ingelicht.

Propylgallaat (E310) zit onder andere in Vitamine D Aquosum en Vitamine D Aquosum suikervrij van het merk Davitamon.

Behalve in vitamine-D-druppels kan propylgallaat (E310) ook als anti-oxidant worden gebruikt in producten zoals frituurvet, sauzen en cakemix.

 

Onderzoek RIVM

Bij ouders ontstond ongerustheid over de vitamine-D-druppels (zie NOS-journaal).

In opdracht van het ministerie van VWS heeft het RIVM vervolgens onderzoek gedaan naar de veiligheid van propylgallaat (E310) voor baby's.

Dit onderzoek is nu afgerond en gepubliceerd in het briefrapport Risk assessment of propyl gallate in water-based vitamin D supplements intended for infants and young children.

Uit dit onderzoek blijkt dat propylgallaat (E310) in vitamine-D-druppels veilig is voor kinderen ouder dan 4 maanden. Voor baby's jonger dan 4 maanden is meer informatie nodig om hierover een uitspraak te doen.

 

Baby's ouder dan 4 maanden

Een mens mag iedere dag 0,5 mg propylgallaat/kg lichaamsgewicht binnenkrijgen. Uit het onderzoek van het RIVM blijkt dat kinderen van 4 maanden en ouder via de vitamine-D-druppels niet meer dan 0,03 mg propylgallaat/kg lichaamsgewicht binnen krijgen. Via andere producten krijgen zij elke dag gemiddeld nog 0,3 mg propylgallaat/kg lichaamsgewicht binnen. Alles bij elkaar opgeteld blijft de hoeveelheid dus onder de veilige hoeveelheid van 0,5 mg.

 

Baby's jonger dan 4 maanden

Voor baby's jonger dan 4 maanden geldt mogelijk een andere veilige hoeveelheid propylgallaat. Omdat hun organen nog in ontwikkeling zijn, kunnen zij gevoeliger zijn. De Europese voedselautoriteit EFSA heeft in 2017 bepaald dat specifieke studies nodig zijn om veilige hoeveelheden voor baby's jonger dan 4 maanden vast te stellen. Deze studies zijn nog niet uitgevoerd voor propylgallaat. Voor baby's onder de 4 maanden is dus nog niet te zeggen of vitamine-D-druppels met propylgallaat veilig of onveilig zijn.

Voor deze groep kan beter voor vitamine-D-druppels op oliebasis worden gekozen.

 

Belang van vitamine D

Het advies is om kinderen tot 4 jaar dagelijks 10 Ķg vitamine D te geven. Vitamine D is belangrijk omdat het zorgt voor sterke botten en tanden. Ook draagt het bij aan een goede werking van de spieren en het immuunsysteem van het kind.

Bron: RIVM

 

 

Meer informatie over het belang van vitamine D voor zuigelingen, zie e-book Alles over Vitamine D.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.