Leefstijlinterventies vanuit een levensloopperspectief

11 februari 2020

Lees de oratie van Prof.dr. Jessica Kiefte-de Jong die onderzoek doet naar leefstijlinterventies vanuit een levensloopperspectief.

 

Slechte voeding en een ongezonde leefstijl zijn vaak de oorzaak van veelvoorkomende gezondheidsproblemen. Leefstijlinterventies kunnen mensen helpen om gezonder te leven, waardoor ze minder snel ziek worden. Om een interventie tot een succes te maken, moet er goed naar de sociale context en het moment van uitvoeren worden gekeken.

Dat zei Prof.dr. Jessica Kiefte-de Jong in haar oratie Gezondheidsbevordering: big data versus small talk op vrijdag 24 januari 2020.

Jessica Kiefte-de Jong is begonnen als diŽtist en doet nu als hoogleraar Population Health onderzoek naar leefstijl en preventie vanuit een levensloopperspectief. Haar onderzoek is ingebed in de LUMC-Campus Den Haag.

 

Sleutelmoment leefstijlinterventie

Bij ieder persoon moet wel worden gezocht naar een geschikt sleutelmoment voor een leefstijlinterventie. Dit zijn momenten waarop mensen bereid zijn om hun leefstijl aan te passen. Voorbeelden hiervan zijn een zwangerschap of de diagnose van een chronische ziekte.

 

Eerste 1.000 levensdagen

Belangrijk is dat mensen die een hoog risico hebben op leefstijl-gerelateerde ziektes, al vroeg op de radar verschijnen. Hoe eerder een (preventieve) leefstijlinterventie wordt toegepast, des de groter de kans dat ziektes voorkomen worden. Voor het ontwikkelen van een goede gezondheid zijn de eerste 1.000 levensdagen van een mensenleven al cruciaal.

 

Kijken naar hele plaatje

Leefstijl heeft niet alleen te maken heeft met voeding en voldoende bewegen. Ook psychosociale factoren hangen nauw samen met hoe mensen met hun gezondheid om kunnen gaan. Kiefte-de Jong: 'Voor de ene persoon werkt individuele counseling goed, terwijl een ander meer heeft aan een groepsinterventie met ervaringsdeskundigen. Verder kunnen de juiste aanpassingen in de leefomgeving van iemand ervoor zorgen dat een gezonde leefstijl daadwerkelijk aantrekkelijker wordt.'

Bron: LUMC

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.