Gezondheidsapps: wees kritisch

10 februari 2020

Het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) pleit voor kritische reflectie op zinnig gebruik van gezondheidsapps en wearables.

 

Met gezondheidsapps op hun smartphone en draagbare apparaatjes als hartslagmeters (wearables) kunnen mensen zelf hun gezondheid monitoren en verbeteren.

De overheid juicht het gebruik van deze vorm van e-health toe omdat het zorgkosten zou kunnen besparen en de autonomie en het welzijn van patiŽnten zou kunnen versterken.

Het gebruik van apps en wearables kan echter ook ongewenste neveneffecten hebben. Lang niet alle toepassingen zijn van voldoende kwaliteit. Onbetrouwbare metingen kunnen ertoe leiden dat mensen ten onrechte gerustgesteld worden, met mogelijke gezondheidsschade tot gevolg. En als apps en wearables gezonde mensen ten onrechte ongerust maken, kan dat juist leiden tot een toename van het zorggebruik. Daarnaast bestaat het risico dat er gezondheidsverschillen ontstaan. Niet iedereen beschikt namelijk over de vaardigheden om met behulp van digitale toepassingen de eigen gezondheid te verbeteren.

Het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) pleit in haar CEG-signalement Gezondheidsapps en wearables voor kritische reflectie op zinnig gebruik van apps en wearables. Een kwaliteitskeurmerk kan artsen, diŽtisten, consumenten en patiŽnten helpen om de zinnige apps en wearables makkelijk te vinden.

Bron: Gezondheidsraad

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.