Meer gezondheidsklachten door lachgasgebruik

30 juli 2019

Het aantal meldingen van gezondheidsklachten door het gebruik van lachgas bij personen van 13 jaar en ouder neemt snel toe. Let op vitamine B12.

 

Het aantal meldingen van gezondheidsklachten na gebruik van lachgas bij personen van 13 jaar en ouder steeg van 13 in 2015 en 48 in 2017 naar 54 in 2018. Deze stijging zet door: alleen al in de eerste helft van 2019 werden 67 gevallen gemeld, dat meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC).

Opvallend is dat vaker sprake is van langdurig gebruik en het gebruik van extreme hoeveelheden (meer dan 50 ballonnen of patronen).

Veel voorkomende klachten waren misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid, maar daarnaast ook pijn op de borst, een verminderd zicht, verwardheid en angst.

Diverse gebruikers (veelal jongvolwassenen tot 30 jaar) hadden last van tintelingen of een verdoofd gevoel in de armen en/of benen. Deze klachten kunnen wijzen op een vitamine-B12-tekort, dat kan ontstaan door overmatig lachgas gebruik. Neurologische klachten worden meestal na langdurig gebruik gezien, maar kunnen ook voorkomen na ťťnmalig gebruik van een grote hoeveelheid lachgas.

Het NVIC vindt de stijging van het aantal lachgasmeldingen een zorgelijke ontwikkeling.

Bron: NVIC

 

 

Lees meer over de invloed van lachgas op de vitamine-B12-status, in het e-book Alles over Vitamine B12.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.