Geneesmiddelengebruik rondom de zwangerschap

9 juli 2019

Kennisbank www.zwangerenmedicijn.nl en project pREGnat gaan kennis leveren over geneesmiddelengebruik tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode.

 

Bijwerkingencentrum Lareb heeft een vernieuwde digitale Kennisbank www.zwangerenmedicijn.nl met informatie over geneesmiddelengebruik tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode.

Het door ZonMw gefinancierde project pREGnant gaat mede nieuwe kennis leveren voor de Kennisbank.

 

TIS

De Teratologie Informatie Service (TIS) van Lareb is verantwoordelijk voor de informatie. De TIS is het kenniscentrum op het gebied van mogelijke effecten van geneesmiddelgebruik op de zwangerschap, het ongeboren kind en de borstvoeding.

 

pREGnant

Met het landelijk register pREGnant wordt informatie verzameld over het gebruik van geneesmiddelen, zwangerschapscomplicaties en de gezondheid van het (ongeboren) kind. Hierbij worden alle ervaringen van zwangere vrouwen omgezet naar toepasbare kennis die ook beschikbaar komt in de Kennisbank. Via deelname aan pREGnant dragen zwangere vrouwen bij aan meer informatie over geneesmiddelen tijdens de zwangerschap, vertelt Agnes Kant, directeur van Lareb. Zo komt er meer informatie beschikbaar over de veiligheid van geneesmiddelgebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding.

 

Medische informatie

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde wordt opgeroepen om ook wetenschappelijk onderbouwde informatie en adviezen te verzamelen en op te nemen in één onafhankelijke database die via internet toegankelijk is voor zorgverleners en zwangeren. Hierbij wordt het Kinderformularium als voorbeeld gesteld.

Bronnen: Lareb / ZonMw

 

 

Gerelateerde informatie:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.