Kan een hogere kaliuminname leiden tot meer gewichtsverlies?

6 juni 2019

Uit onderzoek blijkt dat personen met een hogere kaliuminname bij een energiebeperkt dieet meer gewicht verliezen dan personen die weinig kalium gebruiken.

 

Volgens de onderzoekers is de associatie tussen kalium en meer gewichtsverlies nieuw en de resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients.

Bij een energiebeperkt dieet wordt vooral aandacht besteed aan minder energie en een lagere inname van koolhydraten en/of vet. Er wordt vaak weinig aandacht besteed aan de andere voedingsstoffen in het energiebeperkte dieet.

Eerder onderzoek gaf al aan dat het risico op obesitas en het metabool syndroom lager is bij personen die meer kalium innemen.

 

 

Meer informatie over de kaliumstatus bij obesitas, kaliumbronnen in de voeding en de rol van kalium in de preventie en behandeling van obesitas, zie:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

1 juli 2019 10:34 Bart Theelen
 Reactie op uw bericht over kalium en gewichtsverlies
Het bericht van Voedingonline is iets te ongenuanceerd en is te algemeen gesteld.
"Uit onderzoek blijkt dat personen met een hogere kaliuminname bij een energiebeperkt dieet meer gewicht verliezen dan personen die weinig kalium gebruiken." Dit is vastgesteld voor een specifieke groep mensen die voldoen aan de ATPIII criteria voor metabolic syndrome (MS). Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het veralgemeniseren van onderzoeksresultaten. Daarnaast gaat het om een associatie en is nog geen causaal verband vastgesteld. Met vriendelijke groet, Bart

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.