Leefstijl en hypertensie

9 april 2019

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat bij 93% van de patiŽnten met moeilijk te behandelen hypertensie, beÔnvloedbare leefstijlfactoren een rol spelen.

 

PatiŽnten met moeilijk te behandelen hypertensie hebben vaak meerdere beÔnvloedbare factoren die de hypertensie in stand houden.

Hiernaar is onderzoek gedaan door Nicolette van der Sande en collegaís in het UMC Utrecht en het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of Hypertension.

De gemiddelde leeftijd van de patiŽnten (n=653) was 54 jaar en de meeste patiŽnten werden behandeld met 2 of 3 hypertensiva.

Bij 93% werden beÔnvloedbare leefstijlfactoren gevonden, waarbij een overmatige natriumconsumptie (66%) en onvoldoende kaliuminname (53%) het meeste voorkwamen.

Daarnaast bewoog 43% van de patiŽnten minder dan 30 minuten per dag.

Bij 20% was sprake van aan obesitas gerelateerde insulineresistentie.

De onderzoekers concluderen dat bij veel patiŽnten met moeilijk behandelbare hypertensie beÔnvloedbare factoren aanwezig zijn die gerelateerd zijn aan de hypertensie. Een gestructureerde analyse en op de patiŽnt toegesneden behandeling van deze oorzaken van hypertensie, kunnen bijdragen aan een succesvolle behandeling.

Leefstijlinterventies spelen hierbij een belangrijke rol.

 

Meer informatie over de rol van natrium, kalium en obesitas in de behandeling van hypertensie, zie:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.