Puber slaapt slecht door schermgebruik in avond

13 maart 2019

Nederlandse jongeren zitten zo vaak 's avonds op hun smartphone of tablet dat zij er slaapproblemen door krijgen.

 

Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM naar het schermgebruik van kinderen en jongeren vlak vr de nachtrust.

Van de kinderen tussen 8 en 13 jaar gebruikt 22% dagelijks een lichtgevend scherm in de avond. Onder pubers (13 tot 18 jaar) is dit zelfs 83%. Vaak neemt het gebruik in de avond ook een aanzienlijke tijd in beslag (> 2 uur).

Bekend was al dat het blauwe licht van nieuwere schermen onze biologische klok benvloedt en dus de slaap kan verstoren. Maar ook het actief gebruiken van de hersenen door appen vlak vr de nachtrust kan een rol spelen bij slapeloosheid. Daarnaast gaan jongeren door schermgebruik later slapen, waardoor zij een kortere nachtrust hebben.

Jongeren die dagelijks een scherm gebruiken in het uur voor het slapen, hebben meer slaapklachten zoals later in slaap vallen, korter slapen en 's nachts wakker worden. Door een structureel slaaptekort kunnen jongeren zich slechter concentreren en minder goede presteren. Ook kunnen gezondheidsproblemen ontstaan.

In de afgelopen jaren zijn steeds meer lichtgevende schermen ontwikkeld: niet alleen tv's maar ook computers, laptops, tablets en smartphones. De recent ontwikkelde schermen zenden meer blauw licht uit dan de traditionele lichtbronnen omdat zij gebruik maken van led-technologie.

Vervolgonderzoek is nodig om te bepalen of beschikbare (ingebouwde) blauwlichtfilters op apparaten de effecten op slaap kunnen verminderen.

Bron: RIVM

 

Een verminderde nachtrust geeft een verhoogd risico op obesitas. Voor meer informatie, zie e-book Obesitas.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen
  • Kerkhof L.W.M. van, Maaden T. van der, Meijden W. van der et al. (2019). Schermgebruik, blauw licht en slaap. RIVM Rapport 2018-0147. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Zeist.

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.