Watertoevoeging aan product maakt het niet gezonder

12 maart 2019

Appelsientje heeft de 200 ml pakjes 100% puur sinaasappelsap uit het assortiment gehaald en vervangen door een verdund concentraatproduct.

 

Appelsientje 100% puur sinaasappelsap (200 ml meeneempakje) is uit het assortiment gehaald en vervangen door Appelsientje Volle smaak.

Vanwege het negatieve imago van suiker heeft Riedel een nieuw meeneempakje ontwikkeld: Appelsientje Volle smaak met 68% fruit en 32% water. Dit product wordt gepromoot als gezonder product met minder suiker.

Is dit een goede ontwikkeling?

 

Appelsientje 100% puur sinaasappelsap

Appelsientje 100% puur sinaasappelsap is gemaakt van 100% sinaasappelsap.

Het bevat per pakje (200 ml): 82 kcal, 17,2 g koolhydraten, 0,82 g vezels, 1,4 g eiwit, 50 g foliumzuur, 66 mg vitamine C, 400 mg kalium.

 

Appelsientje Volle smaak Sinaasappel

Appelsientje Volle smaak Sinaasappel is gemaakt van vruchtensap uit concentraat (sinaasappel 67%, citroen), water en natuurlijk aroma.

Dit product bevat per pakje (200 ml): 54 kcal, 11,2 g koolhydraten, 1,0 g eiwit, 32 mg vitamine C.

Appelsientje Volle smaak Sinaasappel is een minder natuurlijk product met een lagere voedingswaarde. Zo zijn foliumzuur, vitamine C, kalium en voedingsvezel (en polyfenolen) nuttige voedingsstoffen.

 

Bijna dezelfde prijs voor een verdund product

De prijs van 6x200 ml Appelsientje 100% puur sinaasappelsap bedroeg € 2,39.

De prijs van Appelsientje Volle smaak Sinaasappel ligt bijna op hetzelfde niveau terwijl het 32% water bevat, € 2,25 (voor 6x200ml).

 

Gezonde keuze op school

Deze pakjes worden door kinderen gebruikt om naar school mee te nemen.

Vanwege het negatieve imago van koolhydraten, adviseren een aantal scholen om alleen nog maar water te drinken aan de kinderen. Deze boodschap is te kort door de bocht.

Melk en vruchtensappen (100% sap) zijn tezamen met water goede keuzes voor kinderen, waarbij geldt dat afwisseling en een gematigd gebruik belangrijk zijn.

 

Matige consumptie puur vruchtensap: een gezonde keuze

Uit recent onderzoek blijkt dat mensen die maximaal 7 glazen van 150 ml puur vruchtensap per week drinken, een significant lager risico op hart- en vaatziekten hebben dan mensen die geen puur vruchtensap consumeren.

Een matige consumptie van puur vruchtensap gaat vooral gepaard met een lager risico op coronaire hartziekten (12-17% lager) en op een herseninfarct (20-24% lager). Het maakt daarbij weinig uit of de vruchtensapdrinkers daarnaast veel of weinig fruit consumeerden: in beide gevallen was er een gunstig effect op het risico op hart- en vaatziekten.

Puur vruchtensap bevat belangrijke voedingsstoffen zoals vezels, vitamine C, foliumzuur, kalium en polyfenolen.

Eerder onderzoek gaf al aan dat vruchtensappen (100% vruchtensap) ondanks het koolhydraatgehalte, het risico op type-2-diabetes niet verhogen.

 

Aanpassing advies Gezondheidsraad?

In de Richtlijnen Goede voeding 2015 adviseert de Gezondheidsraad om zo min mogelijk puur vruchtensap te drinken vanwege het hoge gehalte aan suikers. De Gezondheidsraad schaart puur vruchtensap onder dezelfde categorie als suikerhoudende dranken.

Dit in tegenstelling tot voedingsrichtlijnen in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Puur vruchtensap is volgens de Amerikaanse richtlijnen voedingskundig gelijk aan fruit en de helft van de aanbevolen hoeveelheid fruit mag vervangen worden door puur vruchtensap. Ook de voedingsrichtlijnen in Engeland stellen dat puur vruchtensap 1 portie fruit kan vervangen met een maximum van 150 ml per dag.

 

Advies aan Riedel

Breng weer het meeneempakje, maar dan een kleinere portie (150 ml) op de markt met puur vruchtensap. Dit is een betere keuze dan het verdunnen van een product.

Bent u ook van mening dat dit een goed advies is, stuur dan een e-mail aan Riedel.

 

 

Bekijk het belang van vitamine C, foliumzuur en kalium in de preventie van ziekten in de volgende e-books:

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.