Voedingsadvies op basis van DNA-test wel zinvol

7 februari 2019

……..maar wel in combinatie met een professioneel voedingsadvies.

 

Deze week verschenen de volgende artikelen Voedingsadvies uit de reageerbuis: een mythe (in het Parool) en Afvallen na bloedtest of gesprek? (in het AD) waarin wordt aangegeven dat het niet nuttig is om DNA-testen te laten uitvoeren en op basis daarvan van commerciėle bedrijven voedingsadviezen te krijgen.

DNA-testen kunnen echter wel zinvol zijn als dit onder professionele begeleiding plaats vindt.

Het is belangrijk dat er eerst goed gekeken wordt naar de huidige voeding, leefstijl en familieanamnese en er goede adviezen worden gegeven of het wel of niet nuttig is om te DNA-testen of bloedbepalingen uit te laten voeren.

Diėtisten kunnen vervolgens op basis van de huidige voeding, leefstijl, uitslagen van de DNA-testen en bloedonderzoek, een goed persoonlijk voedingsadvies geven. Ook kunnen hierbij eventuele ziekten en medicijngebruik in ogenschouw worden genomen.

 

Dat een professional belangrijk is om een goed advies te geven over DNA-testen en bloedonderzoek, blijkt ook uit een ontwikkeling die in Amerika zichtbaar is. Steeds meer consumenten vragen niet zelf deze testen aan, maar gaan naar een professional om daar deze testen te laten uitvoeren. Een goed advies en begeleiding is voor hen belangrijk.

 

Lees meer over deze ontwikkeling en het nut en vraagtekens bij de verschillende DNA-testen in het e-book Genetica en voedingsadvies.

 

Het is belangrijk dat artsen en diėtisten zich bijscholen op dit gebied om aan consumenten / patiėnten goede adviezen te kunnen geven.

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.