Hoge doseringen foliumzuur en vitamine A blijven toch vergoed

6 december 2018

Het definitieve overzicht van vitamines en mineralen die in 2019 niet meer worden vergoed, is gepubliceerd.

 

In de Staatscourant is het definitieve overzicht gepubliceerd van vitamines en mineralen die in 2019 niet meer worden vergoed.

Bij de vaststelling van de definitieve lijst is opnieuw gekeken welke middelen op dit moment nog beschikbaar zijn in de vrije verkoop. Verkrijgbaarheid in de vrije verkoop was immers een voorwaarde voor het Zorginstituut om middelen uit het pakket te laten gaan. Dit heeft geleid tot enkele actualisaties.

 

Foliumzuur 5 mg

Zo is gebleken dat foliumzuur 5 mg inmiddels niet meer verkrijgbaar is in de vrije verkoop en dat ook niet zal zijn in de toekomst omdat deze sterkte namelijk hoger is dan de daarvoor vastgestelde normen. Foliumzuur 5 mg blijft daarom in het basispakket.

 

Retinol 50.000 IE

Hoge doseringen vitamine A (retinol 50.000 IE) blijven ook vergoed.

 

Niet meer vergoed

De volgende vitamine- en mineralenpreparaten verdwijnen wel uit het basispakket per 1 januari 2019:

  • vitamine D (lage doseringen): 20 en 25 g/dag (ofwel 800 en 1.000 IE)
  • enkelvoudige calciumsupplementen
  • 2 combinatiepreparaten calcium/vitamine D

 

Door het niet meer vergoeden van deze vitamine- en mineralenpreparaten (en paracetamol) verwacht Bruno Bruins (minister voor Medische Zorg en Sport) 35 miljoen te besparen.

Verder heeft de minister in zijn brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat het NIVEL de monitor van de maatregel met betrekking tot vitaminen, mineralen en paracetamol gaat uitvoeren. In deze monitor wordt onder andere gekeken naar mogelijk nadelige effecten van de maatregel, zoals substitutie naar duurdere middelen en therapie(on)trouw. Deze monitor zal medio 2020 worden gerapporteerd.

Bron: VWS

 

 

Meer informatie over de toepassing van de verschillende vitamine- en mineralensupplementen:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.