Maagband kan ernstige darmproblemen veroorzaken

29 november 2018

Het RIVM waarschuwt hiervoor en het is belangrijk dat deze complicatie snel wordt herkend.

 

PatiŽnten kunnen na het plaatsen van een maagband buikklachten krijgen. Dit kan ook vele jaren na plaatsing gebeuren. Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door ernstige darmproblemen. Daarom is uitgebreid onderzoek bij de patiŽnt nodig om de precieze oorzaak te achterhalen. Dit constateert het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten.

Het is van belang dat patiŽnten met buikpijn aan hun (huis)arts aangeven dat zij een maagband hebben, ook als deze maagband jaren geleden is geplaatst.

 

Darmafsluiting door slang van maagband

Het Meldpunt Bijwerkingen Implantaten heeft een melding ontvangen van omstrengeling van de dunne darm door de slang van een maagband (connecting tube), 10 jaar na plaatsing. Dit heeft geleid tot een ernstige belemmering van de doorgang van de darm met een darmafsluiting, sepsis en een fatale afloop tot gevolg.

Ook in de medische literatuur zijn problemen met de slang van de maagband beschreven, die geleid hebben tot dunne darmklachten met darmafsluiting. Opvallend is dat klachten pas na lange tijd ontstonden, soms vele jaren na plaatsing van de maagband. Daarnaast waren de buikklachten niet altijd heel hevig, maar waren deze soms mild en steeds terugkerend.

Bron: RIVM

 

 

Meer informatie over de lange-termijn complicaties van bariatrische chirurgie, zie e-book Bariatrische chirurgie.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.