Chocolade bron van vitamine D2

10 oktober 2018

Duits onderzoek geeft aan dat cacao een aanzienlijke hoeveelheid vitamine D2 bevat.

 

Cacaobonen zijn vatbaar voor besmetting met schimmels en bevatten aanzienlijke hoeveelheden ergosterol.

Als deze cacaobonen in de zon worden gedroogd wordt het ergosterol omgezet in vitamine D2.

Uit Duits onderzoek gepubliceerd in Food Chemistry blijkt dat cacaopoeder en cacaoboter uit verschillende regio’s daardoor een aanzienlijke hoeveelheid vitamine D2 bevat.

Uit analyses van de verschillende chocoladesoorten blijkt dat pure chocolade de hoogste vitamine-D2-hoeveelheid bevat, namelijk 1,90-5,48 µg vitamine D2/100 g. Witte chocolade bevat de laagste hoeveelheid, namelijk 0,19-1,91 µg vitamine D2/100 g.

De onderzoekers geven aan dat de voedingsmiddelentabellen op dit punt moeten worden aangepast.

Ook de Nederlandse NEVO-tabel geeft nog aan dat chocolade geen vitamine D bevat.

 

Meer informatie over de verschillende vitamine-D-bronnen in de voeding en analysecijfers, zie e-book Alles over Vitamine D.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.