Smakelijk eten in het ziekenhuis

27 juli 2018

Optimaliseren van voedingsservice een belangrijk onderdeel van strategie om ondervoeding te beperken.

Vergroting

 

Deze week verscheen deze voorkant op het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Er verandert wat. Er komt steeds meer aandacht voor het belang van goede voeding onder artsen. Ondervoeding leidt tot vertraagd herstel en tot toename in complicaties en kosten.

Voeding is een belangrijke randvoorwaarde voor optimale topzorg. Er zijn verschillende ziekenhuizen in Nederland die voeding een steeds belangrijkere rol toedichten, waaronder het Radboudumc. In dit ziekenhuis werd een onderzoek uitgevoerd naar een nieuwe maaltijdservice. Hieruit blijkt dat een maaltijdservice met eiwitrijke gerechten, meerdere keren per dag geserveerd door proactieve voedingsassistenten, de voedselinname verbetert en ondervoeding tegen gaat.

Optimale voeding en de daarbij horende fysieke inspanning is een grote uitdaging die vraagt om inzet van alle partijen: voedingsassistenten, diŽtisten, artsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten, maar ook voedingscommissies, facilitair bedrijf en, niet in de laatste plaats, de patiŽnt en zijn of haar betrokkenen. Daarnaast zullen beroepsorganisaties en de overheid de relevantie van optimale voeding moeten erkennen.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.