Schade foetus door medicatie van vader?

10 juli 2018

Lareb en Erasmus MC zijn project gestart om immunosuppressiva-gebruik door de man met kinderwens beter te monitoren.

 

Er is tot nu toe weinig onderzoek gedaan naar de risico’s van medicijngebruik door de aanstaande vader.

Er is wel informatie over de invloed van medicijnen op de zaadkwaliteit en het libido maar niet over de risico’s voor de zwangerschap en/of het ongeboren kind. De laatste jaren komt hierin verandering en verschijnen kleine studies die ook kijken naar eventuele gevolgen voor het nageslacht.

Schade aan het embryo via de vader zou op 3 manieren kunnen ontstaan: door opname van het medicijn in het sperma, via veranderingen in het genetisch materiaal van de zaadcel en mogelijk via epigenetische effecten die de expressie van genen van vader beïnvloedt.

Zo wordt bij sommige medicijnen die DNA-schade kunnen geven aan mannen ontraden om een kind te verwekken, zoals bij methotrexaat (immunosuppressivum bij o.a. reuma) en mycofenolaat (immunosuppressivum na transplantatie).

Tot nu toe blijkt niet dat er een verhoogd risico is op aangeboren afwijkingen, maar er is meer onderzoek nodig om zekerheid te krijgen. Meest aannemelijke verklaring hiervoor is het principe 'survival of the fittes': dit zorgt ervoor dat alleen de meest vitale uit de miljoenen beschikbare spermacellen de zwangerschap tot stand brengt. Als toch bevruchting optreedt met een beschadigde zaadcel, dan zal dit waarschijnlijk eindigen in een vroege miskraam. Deze uitkomst wordt dan ook meegenomen in het onderzoek.

Bron: Lareb

 

Ook voor de invloed van de inname van voeding en de gezondheidsstatus van de aanstaande vader op een gezonde zwangerschap ontstaat steeds meer aandacht.

 

Voor de effecten van methotrexaat op de foliumzuurstatus, zie e-book Voeding en medicijnen.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen
  • Swart I. de & Winkel B. te (2018). Kans schade foetus door medicatie vader niet goed onderzocht. Pharm. Weekbl. 153: 13, 20-21.

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.