DNA opsporing erfelijk hoog cholesterol

15 mei 2018

De Stichting LEEFH is de campagne Bescherm je erFHgoed gestart om 40.000 mensen met de aandoening familiaire hypercholesterolemie (FH) op te sporen.

FH artsen gingen op de foto met een knipoog naar het wereldberoemde schilderij van Rembrandt van Rijn: de anatomische les van dr. Nicolaes Tulp. In dit geval gaat het om de anatomie van de aderen naar het hart en FH.

 

Waarom is het opsporen van patiŽnten met familiaire hypercholesterol (ofwel een erfelijk hoog cholesterol) belangrijk?

Een patiŽnt met familiaire hypercholesterolemie (FH) kan gemiddeld 11 gezonde extra levensjaren krijgen met de juiste behandeling die bestaat uit voedings- en leefstijladviezen in combinatie met de juiste medicijnen.

Voeding kan het cholesterol met 10% verlagen. Hoe eerder de behandeling gestart wordt, hoe groter de gezondheidswinst is en de kans om langer te leven.

Daarnaast tonen berekeningen aan dat 392 miljoen euro bespaard kan worden met de opsporing van 2.000 FH patiŽnten extra per jaar. Het gaat om zorgkosten voor bijvoorbeeld opname in het ziekenhuis ten gevolge van een hartaanval of beroerte.

Van de 70.000 mensen met FH in Nederland zijn er inmiddels 30.000 opgespoord. 40.000 mensen weten nog niet dat zij FH hebben. Vandaar dat door de Stichting Leefh de campagne Bescherm je erFHgoed.

Voor meer informatie, zie Diagnosekaart Familiaire Hypercholesterolemie.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.