Vruchtensappen vergroten NIET het risico op type-2-diabetes

7 maart 2018

Een recente meta-analyse geeft aan dat het effect van puur (100%) vruchtensap neutraal is.

 

Volgens het Voedingscentrum vergroten vruchtensappen het risico op type-2-diabetes.

Een recente meta-analyse uit de Journal of Nutritional Science geeft echter aan dat het effect van puur (100%) vruchtensap neutraal is.

De consumptie van 100% vruchtensap had geen significante effecten op het nuchtere bloedglucosegehalte, het nuchtere insulinegehalte in het bloed, het HOMA-IR gehalte (maat voor insulineresistentie) en het HbA1c-gehalte (maat voor verminderde glucosetolerantie).

Dit in tegenstelling tot suikerrijke dranken (zoals frisdranken en gezoete vruchtensappen). Deze verhogen wel het risico op type-2-diabetes.

Ook al bevat 100% vruchtensap een aanzienlijke hoeveelheid natuurlijke suikers, het bevat ook waardevolle voedingsstoffen zoals kalium, magnesium, vitamine C, foliumzuur, oplosbare voedingsvezels, caroteno´den en flavono´den. Waarschijnlijk zorgen deze waardevolle voedingsstoffen voor een neutraal effect van 100% vruchtensap op het risico op type-2-diabetes.

 

Meer informatie over de invloed van voedingsstoffen en voedingsmiddelen op het risico op type-2-diabetes, zie e-book Diabetes type 2.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.